Trinitat e Tobago

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Republica de Trinitat e Tobago)
Trinitat e Tobago
Republic of Trinidad and Tobago
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Bandièra Blason
(Detalhs) (Detalhs)
Devisa nacionala : Together we aspire, together we achieve
Imne nacional : {{{imne}}}


capitala
populacion (an)
Port of Spain
54 000 abitants (metropoli 2003)
Superfícia 5128 km²
Populacion
Densitat
1 300 000 (2005)
207,8 ab./km²
Independéncia
- Jorn
(del Reialme Unit)
31 d'agost, 1962
Presidenta Christine Kangaloo
Moneda Dolar de Trinitat e Tobago
Ora UTC-4
Còde telefonic +1 868


Trinitat e Tobago es un estat insular dins lo nòrd de la còsta de Veneçuèla, al sud de la mar Cariba. Es format per doas illas principalas, Trinitat e Tobago, e 21 illas mendres.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Abans l'arribada dels europèus al sègle XV l'illa uèi cridada Trinitat èra poblada per d'indigènas caribas del temps que Tobago èra poblada pels kalugo. Lo nom indigèna de Trinitat èra Kairi o Leré, benlèu amb lo sens de "Tèrra de colibrís" o simplament "L'illa". Cristòl Colomb descobriguèt l'illa principala lo 31 de julhet de 1498 e la cridèt "Tèrra de la Santa Trinitat" del temps qu'apelèt "Bèla Forma" dins l'illa a l'ora d'ara nomenada Tobago. Aquestas illas foguèron a comptar d'alavetz disputadas per espanhòls, angleses, neerlandeses e franceses; i aguèt quitament una colònia de letons provenents de Curlàndia. La Província de Trinitat foguèt creada al sègle XVI pels espanhòls, en essent la siá capitala San José de Oruña, l'actuala Saint Joseph, al centre de l'illa. A la fin del sègle XVIII lo contraròtle èra espanhòl coma part de la Capitania Generala de Veneçuèla mas en lo transcors de las Guèrras Napoleonencas, en febrièr de 1797, una fòrça britanica comencèt d'ocupar lo territòri. En 1802, per la Patz d'Amians, las illas de Trinitat e Tobago passèron al Reialme Unit; per la siá part França, qu'aviá tanben de pretensions sul territòri faguèt cession formala al Reialme Unit en 1814.

La populacion indigèna despareguèt practicament en essent en granda mesura remplaçada per la populacion negra africana introdusida a la fòrça coma man d'òbra esclava per las plantacions de cana de sucre e tabac. Durant lo sègle XIX a mesura que deveniá mens economic l'esclavisme pels europèus s'organizèt l'immigracion de "coolies" dempuèi Índia e China, Liban, Siria e mai dempuèi unas autras Antilhas e Veneçuèla qui trabalhavan coma man d'òbra de bas pretz dins lo sector dels servicis, gaireben en la meteissa situacion se trobèt l'immigracion de portugueses, del temps que los franceses refugiats dempuèi Haití ja abans la Patz d'Amians gaudiguèron de melhora situacion e mai se arribèron pas a l'estatut de la minoritat anglesa.

Trinitat e Tobago venguèt independent del Reialme Unit lo 3 d'agost de 1962.

Politica[modificar | Modificar lo còdi]

Trinitat e Tobago es una republica parlamentaria.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Mapa de Trinitat e Tobago.

Lo país es format per doas illas principalas, Trinitat e Tobago, e 21 illas mendres. D'aquestas, las pus importantas son Chacachacare, Monos, Huevos, Gasparee, Little Tobago e St Giles Island.

Lo punt mai pròche de l'America del Sud a 11 km de la còsta de Veneçuèla.

Economia[modificar | Modificar lo còdi]

De veire: Economia de Trinitat e Tobago

Cultura[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]