Palais del Quirinal

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Palais dau Quirinal)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Palais del Quirinal

Modifica el valor a Wikidata
Donadas
TipePalazzo e palatz urban Modifica el valor a Wikidata
ArquitècteDomenico Fontana (ca) Traduire
Ottaviano Mascherino (ca) Traduire: Equestrian staircase (en) Traduire
Carlo Maderno
Flaminio Ponzio (ca) Traduire Modifica el valor a Wikidata
Construccion1574 Modifica el valor a Wikidata
FoncionResidéncia oficiala
Caracteristicas
EstilClacissisme Modifica el valor a Wikidata
Superfícia110 500 m² Modifica el valor a Wikidata
Localizacion geografica
EstatItàlia
RegionLaci
Ciutats metropolitanasCiutat metropolitana de Roma Capitala
ComunaRoma Capitala
MunicipiMunicipi Roma I Modifica el valor a Wikidata
LocalizacionPiazza del Quirinale - Roma Modifica el valor a Wikidata
Carte
ben cultural italian Modifica el valor a Wikidata
ProprietariItàlia Modifica el valor a Wikidata
Site webquirinale.it Modifica el valor a Wikidata

Lo Palai del Quirinal (en italian Palazzo del Quirinale) es la residéncia oficiala del president de la Republica Italiana dins la capitala italiana, Roma. Lo palai recep lo nom de la còla que se situa sus ela, lo Quirinal, un de las sèt còlas que formavan la Roma antica.

Iniciada lo bastiment en 1573 per òrdre del papa Grègori XIII, es situat sus l' anciana Via del Quirinale e davant la nomenada Piazza del Quirinale. Pendent l'epòca papal (1573-1871), lo palais foguèt emplegat coma residéncia estivala del pontife a Roma.

Amb l'aucupacion dels Estats Pontificis e 1860 e la posteriora aucupacion de Laci e de Roma, lo Palais del Quirinal demorèt jos la jurisdiccion del nòu Reialme d'Itàlia. En 1871, Roma se convertissiá dins la capitala e lo Quirinal foguèt convertit coma residéncia oficiala del monarca.

Malgrat èsser-se convertit en residéncia oficiala de la familha reiala, los monarcas italians tendèron a utilizar lo palais en escasenças particularas e totjorn per obligacions d'estat. Mai que mai lo rei Víctor Manuel III visquèt defòra del Quirinal.

Amb l'abolicion de la monarquia en 1946, lo Palais del Quirinal venguèt proprietat de l'Estat e se convertiguèt immediatament en la residéncia oficiala del president de la Republica dins la vila de Roma. Se permet a l'ora d'ara la visita palatina dins jorns de fèsta nacionala.

Arquitectònicament, La façada del Palais foguèt inventada per Domenico Fontana. La Granda Capèla, que es la sala mai remarcabla de l'ensems, foguèt dessenhada per Carlo Maderno. Lo palais conten frescas de Guido Reni e de Melozzo da Forlì. Son tanben destacables los jardins d'estil del sègle xviii. Amb la conversion en palais reial en 1871, la bastissa s'enriquiguèt considerablament de mobiliari e de pèças de granda valor artistic provenentes d'autres palais italians.

Colleccions[modificar | Modificar lo còdi]

Dempuèi 1946 tota la vaissèla d'argent e cobèrts per la nauta representacion de la Presidéncia cerimoniala de la Republica, son las mai ancianas d'argent de dessenh italian entrepresa Cesa 1882 que son una colleccion unica.