Lhobregat

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Llobregat)
Llobregat
Lo riu Llobregat a Monistrol de Montserrat
Caracteristicas
Longor 170 km
Bacin 4,948,3 km2
Bacin collector Lobregat
Debit mejan 20,77 m3⋅s-1 (Martorell)
Riu
Font Fonts del Llobregat, Montmell (Castellar de n'Hug)
S'escampa dins Mar Mediterranèa
Geografia
Païses traversats  Catalonha

Lhobregat[1] (en catalan: Llobregat) es un dels principals flums de Catalonha. Nais a las fonts del Llobregat, a una auçada de 1.295 m sobre a Castellar de n'Hug (Berguedà) e s'espampa dins la Mediterranèa al Prat de Llobregat, prèp de Barcelona. Tot son bacin es en territòri catalan e percor les comarcas barcelonesas de nòrd al sud. Lo cors d'aquest riu foguèt fòrça utilizat pel pòble del país per divèrses usatges: agricòlas, industrials e pel consum, entre autres.

Etimologia[modificar | Modificar lo còdi]

  • Poiriá venir del latin rubricatus, mot que significa vermelh i fa referéncia als tons vermelhòls de sas aigas, per que la tèrra del luòc ont nais es roja e pels temps d'aigadas l'aigua se torna d'aquela color. Lo tèrme s'auriá transformat en lubricatus. Lubricatus es un derivar del mot lubricus que significa resquilhós, fosc o fangós. Aquelas doas versions an una certana relacion.[2]
  • Podria significar també lugubre, es a dire "sorn" o "trist", benlèu degut a son cors encaissat entre de monts de nòrd a sud, aquò fa que la val del riu recep pauc lo solelh.

Galariá[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncia[modificar | Modificar lo còdi]

  1.  Vocabulari basic der aranés. Lhèida: Institut d'Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana [1a. ed. decembre de 2017], p. 93. 
  2. (ca)Manuel Bofarull i Terrades Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes - 2002