Lista dels reis d'Espanha

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar


Coat of Arms of Spanish Monarch.svg
Armas del Rei d'Espanha,
vejatz Armorial de la Peninsula Iberica
Istòria d’Espanha
Alhambra-petit.jpg
Preïstòria d'Iberia
Protoistòria dels Celtibèrs
L’Ispania antica
Espanhas medievalas
- l’Ispania visigòta
- la conquista musulmana
- Al Andalús
- Reconquista
Ostal de Habsborg
Succession d'Espanha (1680-1701)
Guèrra de Succession
Succession d'Espanha (1701-1883)
Ostal de Borbon
L’Espanha de las Luses
Guèrra d'Independéncia
Restauracion absolutista
Renhe d’Isabèl II
Revolucion de 1868
Sexenio Democrático
Ièra Republica
Restauracion dels Borbons
IInda Republica
Guèrra d'Espanha
Regim franquista
Transicion democratica
Miracle economic espanhòl
Tèmas connèxes
L’empèri colonial espanhòl
La politica d’Espanha
Los reis d'Espanha
Los presidents del Govèrn

Aqueste article balha la lista dels monarcas espanhòls - es a dire de las Espanhas unificadas dins la nacion contemporanèa dempuèi l'Annada Cruciala.
Los predecessors del tròn espanhòl èran :

Armas dels Reis Catolics (union dels reialmes).

Abans l'unificacion espanhòla[modificar | modificar la font]

Se pòt pas parlar de reialme d'Espanha que dempuèi l'annada 1492, dicha Annada cruciala. La numerotacion dels reis d'Espanha repren çaquelà en la perseguissent la dels reis de Castelha, que repreniá e perseguissiá la dels reis de Leon e Galícia, que ela meteissa repreniá e perseguissiá la dels reis d'Astúrias.

Atal, i aguèt per exemple de reis d'Astúrias nomenats Anfós I, Anfós II e Anfós III, puèi de reis de Leon e Galícia nomenats Anfós IV e Anfós V, puèi de reis de Castelha nomenats Anfós VI, Anfós VII e Anfós VIII, puèi un rei de Leon redevengut independent Anfós IX, puèi de reis de Castelha nomenats Anfós X e Anfós XI. Los reis d'Espanha modèrnes Anfós XII e Anfós XIII s'inscrivisson doncas dins una continuitat remontant a Pelagi, primièr rei d'Astúrias a la debuta del sègle VIII. (Per la continuitat d'aquestes reis abans l'unificacion espanhòla, vejatz : Lista dels sobeirans de la corona de Castelha)

Aquesta numerotacion repren doncas pas la dels autres reialmes annexats per Espanha (Aragon, Navarra, etc.) mentre qu'un pretendent carlista aja pretendut de prendre lo nom de Jacme III d'Espanha en comptant abans el Jacme Ièr e Jacme II, reis d'Aragon.

La linhada dels reis de Castelha foguèt finalament acampada a la del reialme d'Aragon pel maridatge dels Reis Catolics Isabèl I de Castelha e de Ferrand II d'Aragon (rei-consòrt de Castelha jol nom de Ferrand V). Mentre que lors reialmes demoèssen separats, lor union lor permiguèt de renhar ensemble coma se èra pas qu'un sol territòri. Ferrand conqueriguèt tanben la meitat Sud de Navarra e l'annexèt a Espanha. A sa mòrt, Isabèl daissèt lo reialme de Castelha a lor filha Joana Ièra. Ferrand exerciguèt la regéncia durant sa menoritat ; alara qu'èra rebutat per la noblesa castelhana e remplaçat pel marit de Joana, Felip de Habsborg, rei-consòrt de Castelha jol nom de Felip Ièr, Ferrand reprenguèt la regéncia aprèp la mòrt de Felip. Lo filh de Joana, l'Emperaire Carles Quint, succediguèt a sa maire sul tròn de Castelha jol nom de Carles Ièr, e tanben a son grand-paire Ferrand sus lo d'Aragon quand aqueste moriguèt en 1516 ; a partir d'aquesta data lo tròn foguèt reünificat.

Habsborg[modificar | modificar la font]

Armas dels reis d'Espanha de la dinastia dels Habsborg.
Imatge Escut Nom Començament Final
Carlos V rostro.JPG CoA Charles I of Spain.png Carles Ièr
(emperaire jol nom de Carles Quint)
14 de març de 1516
de Castelha
29 de julhet de 1518
d'Aragon
16 de genièr de 1556
Philip II of Spain by Antonio Moro.jpg Escudo Felipe II.png Felip II 16 de genièr de 1556 13 de setembre de 1598
Rey Felipe III.jpg Escudo Felipe II.png Felip III 13 de setembre de 1598 31 de març de 1621
Philip IV of Spain.jpg Escudo Felipe II.png Felip IV 31 de març de 1621 setembre de 1665
Rey Carlos II.jpg Escudo Felipe II.png Carles II 17 de setembre de 1665 1 de novembre de 1700

Borbons[modificar | modificar la font]

Imatge Escut Nom Començament Final
Felipe V; Rey de España.jpg Escudo Felipe V.png Felip V 16 de novembre de 1700 14 de genièr de 1724
Louis, King of Spain.jpg Escudo Felipe V.png Loís Ièr 14 de genièr de 1724 31 d'agost de 1724
Felipe V; Rey de España.jpg Escudo Felipe V.png Felip V (restaurat) 6 de setembre de 1724 9 de julhet de 1746
King Fernando VI.jpg Escudo Felipe V.png Ferrand VI 9 de julhet de 1746 10 d'agost de 1759
Charles III of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Carles III 10 d'agost de 1759 14 de decembre de 1788
Charles IV of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Carles IV 14 de decembre de 1788 19 de març de 1808
Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg Escudo Isabel II.png Ferrand VII 19 de març de 1808 6 de mai de 1808
Charles IV of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Carles IV 6 de mai de 1808 6 de junh de 1808

Bonaparte[modificar | modificar la font]

Imatge Escut negara Nom Dari Final
Joseph-Bonaparte.jpg Escudo Jose Bonaparte.png Josèp Ièr 6 de junh de 1808 11 de decembre de 1813

Borbons (primièra restauracion)[modificar | modificar la font]

Imatge Escut Nom Començament Final
Fernando VII, by López.jpg Escudo Isabel II.png Ferrand VII (restaurat) 11 de decembre de 1813 29 de setembre de 1833
Isabel II reina de España.jpg Escudo Isabel II.png Isabèl II,
maridada a son cosin german Francés de Borbon, al qual acòrda lo títol de rei (Francés Ièr)
29 de setembre de 1833 30 de setembre de 1868

Savòia[modificar | modificar la font]

Imatge Escut Nom Començament Final
Amadeo I of Spain.png Escudo Amadeo I.png Amadèu Ièr 2 de genièr de 1871 11 de febrièr de 1873
Armas dels Borbons, reis d'Espanha (1762-1868, 1875-1931).

Primièra Republica[modificar | modificar la font]

(1873-1875) Primièra Republica Espanhòla

Borbons (segonda restauracion)[modificar | modificar la font]

Imatge Escut Nom Començament Final
Alfonso XII R.jpg Escudo Isabel II.png Anfós XII 29 de decembre de 1874 25 de novembre de 1885
Roi Alfonso XIII.jpg Escudo Isabel II.png Anfós XIII 17 de mai de 1886 14 d'abril de 1931

Segonda Republica[modificar | modificar la font]

(1931-1939) Segonda Republica Espanhòla

Dictatura de Franco[modificar | modificar la font]

(1939-1975) Regim de Franco (Reialme oficialament restablit en 1947)

Borbons (tresena restauracion)[modificar | modificar la font]

Imatge Escut Nom Començament Final
Juan Carlos da Espanha.jpg Coat of Arms of Spanish Monarch.svg Joan Carles I d'Espanha
(en castelhan , Juan-Carlos Iero
22 de novembre de 1975 Uèi

L'ereitièr del tròn es lo prince d'Astúrias Felipe, filh del rei actual, que deuriá renhar jol nom de Felip VI. Aprèp el poirà renhar sa filha, la princessa Leonor, a condicion qu'aja pas de fraire. Dins lo cas contrari, es l'ainat d'aquestes fraires que succediriá a Felip, exceptat se la Constitucion espanhòla èra emendada per abolir aqueste principi.

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]

Listas de sobeirans de las Espanhas medievalas
reis d'Espanha | emperaires d'Espanha | reis de Portugal

Reconquista-rendicion-granada.jpg


Listas de sobeirans de l'Ostal capecian de Borbon

D'Enric IV a la Revolucion Francesa, los reis franceses portèron lo títol de rei de França e de Navarra