Lista dels primièrs ministres dels Païses Basses

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason del Govèrn Neerlandés.

Lo primièr ministre es lo cap de govèrn dels Païses Basses e tanben coordena la politica del govèrn.

Aquesta es la lista dels Primèrs Ministres dels Païses Basses dempuèi 1848.

Començament Fin Nom Partit (nom em neerlandés) Religion
25 de març de 1848 21 de novembre de 1848 Gerrit Schimmelpenninck conservador reformada neerlandesa
21 de novembre de 1848 1 de novembre de 1849 Jacob de Kempenaer conservador liberal reformada neerlandesa
1 de novembre de 1849 19 d'abril de 1853 Johan Rudolf Thorbecke liberal Luteran[1]
19 d'abril de 1853 1 de julhet de 1856 Floris Adriaan van Hall liberal reformada neerlandesa
1 de julhet de 1856 18 de març de 1858 Justinus van der Brugghen Anti-Revolutionaire Partij - ARP Reformada Walloniana[2]
18 de març de 1858 23 de febrièr de 1860 Jan Jacob Rochussen conservador reformada neerlandesa
23 de febrièr de 1860 14 de març de 1861 Floris Adriaan van Hall conservador liberal reformada neerlandesa
14 de març de 1861 10 de novembre de 1861 Jacob van Zuylen van Nijevelt conservador liberal reformada neerlandesa
10 de novembre de 1861 1 de febrièr de 1862 Schelto van Heemstra liberal reformada neerlandesa
1 de febrièr de 1862 10 de febrièr de 1866 Johan Rudolf Thorbecke liberal Luteran
10 de febrièr de 1866 1 de junh de 1866 Isaäc Dignus Fransen van de Putte conservador reformada neerlandesa
1 de junh de 1866 4 de junh de 1868 Julius van Zuylen van Nijevelt conservador reformada neerlandesa (tanben francmaçon) [3]
4 de junh de 1868 4 de genièr 1871 Pieter Philip van Bosse liberal reformada neerlandesa
4 de genièr de 1871 6 de julhet de 1872 Johan Rudolf Thorbecke liberal Luteran
6 de julhet de 1872 27 d'agost 1874 Gerrit de Vries Azn liberal mennonit[4]
27 d'agost de 1874 3 de novembre de 1877 Jan Heemskerk Abrahamzoon conservador Remonstrant[5]
3 de novembre de 1877 20 d'agost de 1879 Joannes Kappeyne van de Coppello liberal reformada neerlandesa
20 d'agost de 1879 23 d'abril de 1883 Teo van Lynden van Sandenburg conservador protestant reformada neerlandesa
23 d'abril de 1883 21 d'abril de 1888 Jan Heemskerk Abrahamzoon conservador Remonstrant
23 d'abril de 1888 21 d'agost de 1891 Æneas Mackay Anti-Revolutionaire Partij - ARP reformada neerlandesa[6]
21 d'agost de 1891 9 de mai de 1894 Gijsbert van Tienhoven liberal reformada neerlandesa
9 de mai de 1894 27 de julhet de 1897 Joan Röell conservador liberal reformada neerlandesa
27 de julhet de 1897 1 d'agost de 1901 Nicolaas Pierson liberale Unie - LU reformada neerlandesa
1 d'agost de 1901 17 d'agost de 1905 Abraham Kuyper Anti-Revolutionaire Partij - ARP reformador
17 d'agost de 1905 12 de febrièr de 1908 Theo de Meester liberale Unie - LU reformada neerlandesa/cap[7]
12 de febrièr de 1908 29 d'agost de 1913 Theo Heemskerk Anti-Revolutionaire Partij - ARP reformador
29 d'agost de 1913 9 de setembre de 1918 Pieter Cort van der Linden liberal Remonstrant[8]
9 de setembre de 1918 4 d'agost de 1925 Charles Ruijs de Beerenbrouck Roomsch-Katholieke Staatspartij - RKSP catolic
4 d'agost de 1925 8 de març de 1926 Hendrik Colijn ARP reformador
8 de març de 1926 10 d'agost de 1929 Dirk Jan de Geer Christelijk-Historische Unie - CHU reformada neerlandesa[9]
10 d'agost de 1929 26 de mai de 1933 Charles Ruijs de Beerenbrouck Roomsch-Katholieke Staatspartij - RKSP catolic
26 de mai de 1933 10 d'agost de 1939 Hendrik Colijn ARP reformador
10 d'agost de 1939 3 de setembre 1940 Dirk Jan de Geer Christelijk-Historische Unie - CHU reformada neerlandesa
3 de setembre de 1940 24 de junh de 1945 Pieter Gerbrandy Anti-Revolutionaire Partij - ARP reformador
24 de junh de 1945 3 de julhet de 1946 Willem Schermerhorn Vrijzinnig Democratische Bond / Partij van de Arbeid - PvdA reformada neerlandesa/Remonstrant[10]
3 de julhet de 1946 7 d'agost de 1948 Louis Beel Katholieke Volkspartij catolic
7 d'agost de 1948 22 de decembre de 1958 Willem Drees Partij van de Arbeid - PvdA reformada neerlandesa/cap[11]
22 de decembre de 1958 19 de mai de 1959 Louis Beel Katholieke Volkspartij catolic
19 de mai de 1959 24 de julhet de 1963 Jan de Quay Katholieke Volkspartij catolic
24 de julhet de 1963 14 d'abril de 1965 Victor Marijnen Katholieke Volkspartij catolic
14 d'abril de 1965 22 de novembre de 1966 Jo Cals Katholieke Volkspartij catolic
22 de novembre de 1966 5 d'abril de 1967 Jelle Zijlstra Anti-Revolutionaire Partij - ARP reformador
5 d'abril de 1967 6 de julhet de 1971 Piet de Jong Katholieke Volkspartij catolic
6 de julhet de 1971 11 de mai de 1973 Barend Biesheuvel Anti-Revolutionaire Partij - ARP reformador
11 de mai de 1973 19 de decembre de 1977 Joop den Uyl Partij van de Arbeid - PvdA reformador/cap[12]
19 de decembre de 1977 4 de novembre de 1982 Dries van Agt Christen-Democratisch Appèl catolic
4 de novembre de 1982 22 d'agost de 1994 Ruud Lubbers Christen-Democratisch Appèl catolic
22 d'agost de 1994 22 de julhet de 2002 Wim Kok Partij van de Arbeid - PvdA cap
22 de julhet de 2002 14 d'octobre de 2010 Jan Peter Balkenende Christen-Democratisch Appèl protestant (reformador)
14 d'octobre de 2010 Mark Rutte Volkspartij voor Vrijheid en Democratie protestant (reformador)

Referèncias[modificar | modificar la font]