Lista dels primièrs ministres de Lituània

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason de Lituània

Lo primièr ministre es lo cap de govèrn de Lituània e es elegit per lo parlament del país, lo Seimas. La carga actuala foguèt creada en 1990 durant lo procès d'independéncia de l'Union Sovietica, amb lo nom de Cap del Conselh de Ministres. Lo títol de "primièr ministre" foguèt adoptat lo 25 de novembre de 1992.

Istoricament, lo títol de "primièr ministre" foguèt tanben utilizat entre 1918 e 1940 dins la Republica de Lituània, creada aprèp la fin de l'Empèri Rus e qu'existís abans l'ocupacion Sovietica lo 1940.

Primièrs ministres 1918-1940[modificar | modificar la font]

# Nom Començament del govèrn Fin del govèrn
1 Augustinas Voldemaras 11 de novembre de 1918 26 de decembre de 1918
2 Mykolas Sleževičius 26 de decembre de 1918 12 de març de 1919
3 Pranas Dovydaitis 12 de març de 1919 12 d'abril de 1919
4 Mykolas Sleževičius (2nd còp) 12 d'abril de 1919 7 d'octobre de 1919
5 Ernestas Galvanauskas 7 d'octobre de 1919 19 de junh de 1920
6 Kazys Grinius 19 de junh de 1920 2 de febrièr de 1922
7 Ernestas Galvanauskas 2 de febrièr de 1922 18 de junh de 1924
8 Antanas Tumėnas 18 de junh de 1924 4 de febrièr de 1925
9 Vytautas Petrulis 4 de febrièr de 1925 25 de setembre de 1925
10 Leonas Bistras 25 de setembre de 1925 15 de junh de 1926
11 Mykolas Sleževičius (3en còp) 15 de junh de 1926 17 de decembre de 1926
12 Augustinas Voldemaras 17 de decembre de 1926 23 de setembre de 1929
13 Juozas Tūbelis 23 de setembre de 1929 24 de març de 1938
14 Vladas Mironas 24 de març de 1938 28 de març de 1939
15 Jonas Černius 28 de març de 1939 21 de novembre de 1939
16 Antanas Merkys 21 de novembre de 1939 17 de junh de 1940

Primièrs ministres de 1990 fins a uèi[modificar | modificar la font]

Nom Començament del govèrn Fin del govèrn Partit
Kazimiera Prunskienė (interin) 11 de març de 1990 17 de març de 1990 Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga
1 Kazimiera Prunskienė 17 de març de 1990 10 de genièr de 1991 Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga
2 Albertas Šimėnas 10 de genièr de 1991 13 de genièr de 1991 Lietuvos krikščionių demokratų partija
3 Gediminas Vagnorius, 1èr còp 13 de genièr de 1991 21 de julhet de 1992 Tėvynės Sąjunga / Lietuvos konservatoriai
4 Aleksandras Abišala 21 de julhet de 1992 2 de decembre de 1992 Tėvynės Sąjunga / Lietuvos konservatoriai
5 Bronislovas Lubys 2 de decembre de 1992 10 de març de 1993 cap
6 Adolfas Šleževičius 10 de març de 1993 15 de febrièr de 1996 Lietuvos demokratinė darbo partija
7 Laurynas Mindaugas Stankevičius 15 de febrièr de 1996 27 de novembre de 1996 Lietuvos demokratinė darbo partija
Gediminas Vagnorius, 2nd còp 15 de febrièr de 1996 4 de mai de 1999 Tėvynės Sąjunga / Lietuvos konservatoria (TS-LK - Conservator)
Irena Degutienė (interin) 4 de mai de 1999 18 de mai de 1999 TS-LK - Conservator
8 Rolandas Paksas, 1èr còp 18 de mai de 1999 27 d'octobre de 1999 TS-LK - Conservator
Irena Degutienė (interin) 27 d'octobre de 1999 3 de novembre de 1999 TS-LK - Conservator
9 Andrius Kubilius 3 de novembre de 1999 26 d'octobre de 2000 TS-LK - Conservator
Rolandas Paksas, 2nd còp 26 d'octobre de 2000 20 de junh de 2001 Lietuvos Liberalu Sàjunga
Eugenijus Gentvilas (interin) 20 de junh de 2001 3 de julhet de 2001 Lietuvos liberalų sąjunga
10 Algirdas Brazauskas 3 de julhet de 2001 1 de junh de 2006 Lietuvos socialdemokratų partija
Zigmantas Balčytis (interin) 1 de junh de 2006 4 de julhet de 2006 Lietuvos socialdemokratų partija
11 Gediminas Kirkilas 4 de julhet de 2006 28 de novembre de 2008 Lietuvos socialdemokratų partija
Andrius Kubilius, 2nd còp 28 de novembre de 2008 Uèi TS-LK - Conservator

Veire tanben[modificar | modificar la font]

Ligams extèrnes[modificar | modificar la font]