Lista dels primièrs ministres de Grècia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason di Grècia.

Aquesta es la lista dels caps de govèrn de Grècia, dempuèi l'independéncia en 1821. Tanben es la lista dels primièrs ministres de Grècia, dempuèi lo 24 d'octobre de 1828.

Los caps de govèrn, entre 1822 e 1828 foguèron:

  1. Alexandros Mavrokordatos, entre lo 13 de genièr de 1822 e lo 10 de mai de 1823
  2. Petros Mavromichalis, entre lo 10 de mai e lo 31 de decembre de 1823
  3. Georgios Kountouriotis entre lo 1èr de genièr de 1824 e lo 26 d'abril de 1826
  4. Andreas Zaimis, entre lo 26 d'abril de 1826 e lo 14 d'abril de 1827

Georgios Mavromichalis, Ioannis Nakos ed Ioannis Milaitis, entre 15 d'abril de 1827 e 24 de genièr de 1828

Lista dels primièrs ministres dempuèi 1828 fins a 1974[modificar | modificar la font]

Nom an de naissença – an de mòrt Periòde de govèrn
Ioannis Kapodistrias 1776-1831 24 d'octobre de 1828 - 9 d'octobre de 1831
Spiridon Trikupis 1788-1873 6 de febrièr de 1833 - 24 d'octobre de 1833
Alexandros Mavrokordatos 1791-1865 24 d'octobre de 1833 - 12 de junh de 1834
Ioannis Kolettis 1774-1847 12 de junh de 1834 - 1 de junh de 1835
Komis Josef Ludwig von Armansperg 1787-1853 1 de junh de 1835 - 14 de febrièr de 1837
Ignaz von Rundhart 1790-1838 14 de febrièr de 1837 - 20 de decembre de 1837
Otto von Wittelsbach (monarca absolutista) 1815-1867 20 de decembre de 1837 - 6 de julhet de 1841
Alexandros Mavrokordatos 1791-1865 6 de julhet de 1841 - 22 d'agost de 1841
Otto von Wittelsbach (monarca absolutista) 1815-1867 22 d'agost de 1841 - 15 de setembre de 1843
Andreas Metaxas 1790-1860 15 de setembre de 1843 - 11 de març de 1844
Konstantinos Kanaris 1790-1877 11 de març de 1844 - 11 d'abril de 1844
Alexandros Mavrokordatos 1791-1865 11 d'abril de 1844 - 18 d'agost de 1844
Ioannis Kolettis 1774-1847 18 d'agost de 1844 - 17 de setembre de 1847
Kitsos Tzavelas 1801-1855 17 de setembre de 1847 - 19 de març de 1848
Georgios Kunturiotis 1782-1858 19 de març de 1848 - 27 d'octobre de 1848
Konstantinos Kanaris 1790-1877 27 d'octobre de 1848 - 24 de decembre de 1849
Antonios Kriezis 1796-1865 24 de decembre de 1849 - 28 de mai de 1854
Konstantinos Kanaris 1790-1877 28 de mai de 1854 - 29 de julhet de 1854
Alexandros Mavrokordatos 1791-1865 29 de julhet de 1854 - 11 d'octobre de 1855
Dimitrios Vulgaris 1802-1878 11 d'octobre de 1855 - 25 de novembre de 1857
Athanasios Miaulis 1815-1867 25 de novembre de 1857 - 7 de junh de 1862
Genneos Kolokotronis 1803-1868 7 de junh de 1862 - 23 d'octobre de 1862
Dimitrios Vulgaris 1802-1878 23 d'octobre de 1862 - 21 de febrièr de 1863
Aristidis Morainitis 1806-1875 21 de febrièr de 1863 - 24 de febrièr de 1863
Zinovios Valvis 1800-1886 24 de febrièr de 1863 - 9 d'abril de 1863
Diomidis Kiriakos 1811-1869 9 d'abril de 1863 - 10 de mai de 1863
Benizelos Rufos 1795-1868 10 de mai de 1863 - 30 d'octobre de 1863
Dimitrios Vulgaris 1802-1878 6 de novembre de 1863 - 17 de març de 1864
Konstantinos Kanaris 1790-1877 17 de març 1864 - 28 d'abril de 1864
Zinovios Valvis 1800-1886 28 d'abril de 1864 - 7 d'agost de 1864
Konstantinos Kanaris 1790-1877 7 d'agost de 1864 - 9 de febrièr de 1865
Benizelos Rufos 1795-1868 9 de febrièr de 1865 - 14 de març de 1865
Alexandros Kumunduros 1817-1883 14 de març de 1865 - 1 de novembre de 1865
Epaminondas Deligiorgis 1829-1889 1 de novembre de 1865 - 15 de novembre de 1865
Dimitrios Vulgaris 1802-1878 15 de novembre de 1865 - 18 de novembre de 1865
Alexandros Kumunduros 1817-1883 18 de novembre de 1865 - 25 de novembre de 1865
Epaminondas Deligiorgis 1829-1889 25 de novembre de 1865 - 11 de decembre de 1865
Benizelos Rufos 1795-1868 11 de decembre de 1865 - 21 de junh de 1866
Dimitrios Vulgaris 1802-1878 21 de junh de 1866 - 30 de decembre de 1866
Alexandros Kumunduros 1817-1883 30 de decembre de 1866 - 1 de genièr de 1868
Aristidis Morainitis 1806-1875 1 de genièr de 1868 - 6 de febrièr de 1868
Dimitrios Vulgaris 1802-1878 6 de febrièr de 1868 - 6 de febrièr de 1869
Thrasivulos Zaimis 1829-1880 6 de febrièr de 1869 - 22 de julhet de 1870
Epaminondas Deligiorgis 1829-1889 22 de julhet de 1870 - 15 de decembre de 1870
Alexandros Kumunduros 1817-1883 15 de decembre de 1870 - 9 de novembre de 1871
Thrasivulos Zaimis 1829-1880 9 de novembre de 1871 - 6 de genièr de 1872
Dimitrios Vulgaris 1802-1878 6 de genièr de 1872 - 20 de julhet de 1872
Epaminondas Deligiorgis 1829-1889 20 de julhet de 1872 - 21 de febrièr de 1874
Dimitrios Vulgaris 1802-1878 21 de febrièr de 1874 - 8 de mai de 1875
Charilaos Trikupis 1832-1896 8 de mai de 1875 - 27 d'octobre de 1875
Alexandros Kumunduros 1817-1883 27 d'octobre de 1875 - 8 de decembre de 1876
Epaminondas Deligiorgis 1829-1889 8 de decembre de 1876 - 13 de decembre de 1876
Alexandros Kumunduros 1817-1883 13 de decembre de 1876 - 10 de març de 1877
Epaminondas Deligiorgis 1829-1889 10 de març de 1877 - 1 de junh de 1877
Alexandros Kumunduros 1817-1883 1 de junh de 1877 - 7 de junh de 1877
Konstantinos Kanaris 1790-1877 7 de junh de 1877 - 14 de setembre de 1877
Alexandros Kumunduros 1817-1883 14 de setembre de 1877 - 2 de novembre de 1878
Charilaos Trikupis 1832-1896 2 de novembre de 1878 - 7 de novembre de 1878
Alexandros Kumunduros 1817-1883 7 de novembre de 1878 - 22 de març de 1880
Charilaos Trikupis 1832-1896 22 de març de 1880 - 25 d'octobre de 1880
Alexandros Kumunduros 1817-1883 25 d'octobre de 1880 - 15 de març de 1882
Charilaos Trikupis 1832-1896 15 de març de 1882 - 1 de mai de 1885
Theodoros Diligiannis 1820-1905 1 de mai de 1885 - 9 de mai de 1886
Dimitrios Valvis 1814-1886 9 de mai de 1886 - 21 de mai de 1886
Charilaos Trikupis 1832-1896 21 de mai de 1886 - 5 de novembre de 1890
Theodoros Diligiannis 1820-1905 5 de novembre de 1890 - 1 de març de 1892
Konstantinos Kostantopulos 1832-1910 1 de març de 1892 - 22 de junh de 1892
Charilaos Trikupis 1832-1896 22 de junh de 1892 - 15 de mai de 1893
Sotirios Sotiropulos 1831-1898 15 de mai de 1893 - 11 de novembre de 1893
Charilaos Trikupis 1832-1896 11 de novembre de 1893 - 24 de genièr de 1895
Nikolaos Deligiannis 1845-1910 24 de genièr de 1895 - 11 de junh de 1895
Theodoros Diligiannis 1820-1905 11 de junh de 1895 - 30 d'abril de 1897
Dimitrios Rallis 1844-1921 30 d'abril de 1897 - 3 d'octobre de 1897
Alexandros Zaimis 1855-1936 3 d'octobre de 1897 - 14 d'abril de 1899
Georgios Theotokis 1844-1916 14 d'abril de 1899 - 25 de novembre de 1901
Alexandros Zaimis 1855-1936 25 de novembre de 1901 - 6 de decembre de 1902
Theodoros Diligianis 1820-1905 6 de decembre de 1902 - 27 de junh de 1903
Georgios Theotokis 1844-1916 27 de junh de 1903 - 11 de julhet de 1903
Dimitrios Rallis 1844-1921 11 de julhet de 1903 - 19 de decembre de 1903
Georgios Theotokis 1844-1916 19 de decembre de 1903 - 29 de decembre de 1904
Theodoros Diligiannis 1820-1905 29 de decembre de 1904 - 13 de junh de 1905
Dimitrios Rallis 1844-1921 22 de junh de 1905 - 21 de decembre de 1905
Georgios Theotokis 1844-1916 21 de decembre de 1905 - 29 de julhet de 1909
Dimitrios Rallis 1844-1921 29 de julhet de 1909 - 28 d'agost de 1909
Kiriakulis Mavromichalis 1849-1916 28 d'agost de 1909 - 31 de genièr de 1910
Stefanos Dragumis 1842-1923 31 de genièr de 1910 - 18 d'octobre de 1910
Eleftherios Venizelos 1864-1936 18 d'octobre de 1910 - 10 de març de 1915
Dimitrios Gunaris 1866-1922 10 de març de 1915 - 23 d'agost de 1915
Eleftherios Venizelos 1864-1936 23 d'agost de 1915 - 7 d'octobre de 1915
Alexandros Zaimis 1855-1936 7 d'octobre de 1915 - 7 de novembre de 1915
Stefanos Skuludis 1836-1928 7 de novembre de 1915 - 22 de junh de 1916
Alexandros Zaimis 1855-1936 22 de junh de 1916 - 16 de setembre de 1916
Nikolaos Kalogeropulos 1853-1927 16 de setembre de 1916 - 10 d'octobre de 1916
Eleftherios Venizelos 1864-1936 19 de setembre de 1916 - 27 de junh de 1917 (governèt lo nòrd de Grècia e l’illa de Creta)
Spiridon Lambros 1851-1919 10 d'octobre de 1916 - 5 de febrièr de 1917 (governèt lo sud de Grècia)
Alexandros Zaimis 1855-1936 5 de febrièr de 1917 - 27 de junh de 1917 (governèt lo sud de Grècia)
Eleftherios Venizelos 1864-1936 27 de junh de 1917 - 18 de novembre de 1920 (governèt tota Grècia)
Dimitrios Rallis 1844-1921 18 de novembre de 1920 - 6 de febrièr de 1921
Nikolaos Kalogeropulos 1853-1927 6 de febrièr de 1921 - 8 d'abril de 1921
Dimitrios Gunaris 1866-1922 8 d'abril de 1921 - 16 de mai de 1922
Nikolaos Stratos 1872-1922 16 de mai de 1922 - 22 de mai de 1922
Petros Protopapadakis 1860-1922 22 de mai de 1922 - 10 de setembre de 1922
Nikolaos Triantafillakos 1855-1939 10 de setembre de 1922 - 29 de setembre de 1922
Anastasios Charalambis 1862-1949 29 de setembre de 1922 - 30 de setembre de 1922
Sotirios Krokidas 1852-1924 30 de setembre de 1922 - 27 de novembre de 1922
Stilianos Gonatas 1876-1966 27 de novembre de 1922 - 24 de genièr de 1924
Eleftherios Venizelos 1864-1936 24 de genièr de 1924 - 19 de febrièr de 1924
Georgios Kafantaris 1873-1946 19 de febrièr de 1924 - 12 de març de 1924
Alexandros Papanastasiu 1876-1936 12 de març de 1924 - 24 de julhet de 1924
Themistoklis Sofulis 1862-1949 24 de julhet de 1924 - 7 d'octobre de 1924
Andreas Michalakopulos 1876-1938 7 d'octobre de 1924 - 26 de junh de 1925
Theodoros Pagalos 1878-1952 25 de junh de 1925 - 19 de julhet de 1926
Athanasios Eftaxias 1849-1931 19 de julhet de 1926 - 23 d'agost de 1926
Georgios Kondilis 1879-1936 23 d'agost de 1926 - 4 de decembre de 1926
Alexandros Zaimis 1855-1936 4 de decembre de 1926 - 4 de julhet de 1928
Eleftherios Venizelos 1864-1936 4 de julhet de 1928 - 26 de mai de 1932
Alexandros Papanastasiu 1876-1936 26 de mai de 1932 - 5 de junh de 1932
Eleftherios Venizelos 1864-1936 5 de junh de 1932 - 3 de novembre de 1932
Panagis Tsaldaris 1868-1936 3 de novembre de 1932 - 16 de genièr de 1933
Eleftherios Venizelos 1864-1936 16 de genièr de 1933 - 6 de març de 1933
Alexandros Othoneos 1879-1970 6 de març de 1933 - 10 de març de 1933
Panagis Tsaldaris 1868-1936 10 de març de 1933 - 10 d'octobre de 1935
Georgios Kondilis 1879-1936 10 d'octobre de 1935 - 30 de novembre de 1935
Konstantinos Demertzis 1876-1936 30 de novembre de 1935 - 12 d'abril de 1936
Ioannis Metaxas 1871-1941 13 d'abril de 1936 - 29 de genièr de 1941
Alexandros Korizis 1885-1941 29 de genièr de 1941 - 18 d'abril de 1941
Emmanuil Tsuderos 1882-1956 21 d'abril de 1941 - 13 d'abril de 1944
Georgios Tsolakoklu 1886-1948 29 d'abril de 1941 - 2 de decembre de 1942
Konstantinos Logothetopulos 1878-1951 2 de decembre de 1942 - 7 d'abril de 1943
Ioannis Rallis 1878-1946 7 d'abril de 1943 - 12 d'octobre de 1944
Evripidis Bakirtzis 1895-1947 10 de març de 1944 - 18 d'abril de 1944
Sofoklis Venizelos 1894-1964 13 d'abril de 1944 - 26 d'abril de 1944
Alexandros Svolos 1892-1952 18 d'abril de 1944 - 2 de setembre de 1944
Georgios Papandreu 1888-1968 26 d'abril de 1944 - 3 de genièr de 1945
Nikolaos Plastiras 1883-1953 3 de genièr de 1945 - 9 d'abril de 1945
Petros Vulgaris 1884-1957 9 d'abril de 1945 - 17 d'octobre de 1945
Dimitrios Papandreu 1891-1949 17 d'octobre de 1945 - 1 de novembre de 1945
Panagiotis Kanellopulos 1902-1986 1 de novembre de 1945 - 22 de novembre de 1945
Themistoklis Sofulis 1862-1949 22 de novembre de 1945 - 4 d'abril de 1946
Panagiotis Pulitsas 1881-1968 4 d'abril de 1946 - 18 d'abril de 1946
Konstantinos Tsaldaris 1884-1970 18 d'abril de 1946 - 25 de genièr de 1947
Dimitrios Maximos 1873-1955 25 de genièr de 1947 - 29 d'agost de 1947
Konstantinos Tsaldaris 1884-1970 29 d'agost de 1947 - 7 de novembre de 1947
Themistoklis Sofulis 1862-1949 7 de novembre de 1947 - 24 de junh de 1949
Markos Vafiadis 1906-1992 24 de decembre de 1947 - 7 de febrièr de 1949
Nikolaos Zachariadis 1903-1973 7 de febrièr de 1949 - 3 d'abril de 1949
Dimitrios Partsalidis 1905-1980 3 d'abril de 1949 - octobre de 1950
Alexandros Diomidis 1875-1950 30 de junh de 1949 - 6 de genièr de 1950
Ioannis Theotokis 1880-1961 6 de genièr de 1950 - 23 de març de 1950
Sofoklis Venizelos 1894-1964 23 de març de 1950 - 15 d'abril de 1950
Nikolaos Plastiras 1883-1953 15 d'abril de 1950 - 21 d'agost de 1950
Sofoklis Venizelos 1894-1964 21 d'agost de 1950 - 1 de novembre de 1951
Nikolaos Plastiras 1883-1953 1 de novembre de 1951 - 11 d'octobre de 1952
Dimitrios Kiusopoulos 1892-1977 11 d'octobre de 1952 - 19 de novembre de 1952
Alexandros Papagos 1883-1955 19 de novembre de 1952 - 4 d'octobre de 1955
Konstantinos Karamanlis 1907-1998 6 d'octobre de 1955 - 5 de març de 1958
Konstantinos Georgakopulos 1890-1978 5 de març de 1958 - 17 de mai de 1958
Konstantinos Karamanlis 1907-1998 17 de mai de 1958 - 20 de setembre de 1961
Konstantinos Dovas 1898-1973 20 de setembre de 1961 - 4 de novembre de 1961
Konstantinos Karamanlis 1907-1998 4 de novembre de 1961 - 17 de junh de 1963
Panagiotis Pipinelis 1899-1970 17 de junh de 1963 - 29 de setembre de 1963
Stilianos Mavromichalis 1902-1981 29 de setembre de 1963 - 8 de novembre de 1963
Georgios Papandreu 1888-1968 8 de novembre de 1963 - 30 de decembre de 1963
Ioannis Paraskevopulos 1900-1984 30 de decembre de 1963 - 18 de febrièr de 1964
Georgios Papandreou 1888-1968 18 de febrièr de 1964 - 15 de julhet de 1965
Georgios Athanasiadis-Novas 1893-1987 15 de julhet de 1965 - 20 d'agost de 1965
Ilias Tsirimokos 1907-1968 120 d'agost de 1965 - 17 de setembre de 1965
Stefanos Stefanopulos 1898-1982 17 de setembre de 1965 - 22 de decembre de 1966
Ioannis Paraskevopulos 1900-1984 22 de decembre de 1966 - 3 d'abril de 1967
Panagiotis Kanellopulos 1902-1986 3 d'abril de 1967 - 21 d'abril de 1967
Konstantinos Kollias 1901-1998 21 d'abril de 1967 - 13 de decembre de 1967
Georgios Papadopulos 1919-1999 13 de decembre de 1967 - 8 d'octobre de 1973
Spiros Markezinis 1909-2000 8 d'octobre de 1973 - 25 de novembre de 1973
Adamantios Andrutsopulos 1919-2000 25 de novembre de 1973 - 23 de julhet de 1974

3ena Republica (1974 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Primièr ministre Començament de govèrn Fin de govèrn Imatge Partit
Konstantinos Karamanlis[1] (1907-1998) 27 de julhet de 1974 10 de mai de 1980 KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Nea Demokratía
Georgios Rallis (1918-2006) 10 de mai de 1980 21 d'octobre de 1981 Empty.png Nea Demokratía
Andreas Papandreou (1919-1996) 21 d'octobre de 1981 2 de julhet de 1989 Andreas Papandreou.jpg PASOK
Tzanis Tzannetakis (1927-2010) 2 de julhet de 1989 11 d'octobre de 1989 Empty.png Nea Demokratía
Ioannis Grivas (1923-) 11 d'octobre de 1989 23 de novembre de 1989 Empty.png cap[2]
Xenofon Zolotas (1904-2004) 23 de novembre de 1989 11 d'abril de 1990 Empty.png cap[3]
Konstantinos Mitsotakis (1918-) 11 d'abril de 1990 13 d'octobre de 1993 Constantine Mitsotakis by David Shankbone.jpg Néa Demoratía
Andreas Papandreou (1919-1996) 13 d'octobre de 1993 22 de genièr de 1996 Andreas Papandreou.jpg PASOK
Kostas Simitis (1936-) 22 de genièr de 1996 10 de març de 2004 Kostas Simitis.jpg PASOK
Kostas Karamanlis (1956-) 10 de març de 2004 6 d'octobre de 2009 Kostas Karamanlis Apr 29 08.jpg Nea Demokratía
Georgios Papandreou (1952-) 6 d'octobre de 2009 uèi George Papandreou (junior).jpg PASOK

Nòtas[modificar | modificar la font]

  1. La monarquia foguèt extinguida lo 13 de decembre de 1974 e Grècia se tornèt una republica, a travèrs de referendum.
  2. primièr ministre interin
  3. primièr ministre interin