Lista dels primièrs ministres d'Ongria

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar

Lo Primièr Ministre de la Republica d'Ongria es lo cap de govèrn del país. Actualament, dempuèi 2009 és György Gordon Bajnai (MSZP).

Primièrs Ministres de l'Empèri Austriac (1848-1849)[modificar | modificar la font]

Bandièra de l'Empèri Austriac.
# Nom Començament Final Partit
1. Lajos Batthyány 17 de març de 1848 2 d'octobre de 1848 Cap
2. Lajos Kossuth 2 d'octobre de 1848 1 de mai de 1849 Cap
3. Bertalan Szemere 1 de mai de 1849 13 d'agost de 1849 Cap

Primièrs Ministres d'Àustria-Ongria (1867-1918)[modificar | modificar la font]

Bandièra d'Àustria-Ongria
# Nom Començament Final Partit
4. (1.) Gyula Andrássy 17 de febrièr de 1867 14 de novembre de 1871 Cap
5. (2.) Menyhért Lónyai 14 de novembre de 1871 4 de decembre de 1872 Cap
6. (3.) József Szlávy 4 de decembre de 1872 1 de març de 1874 Cap
7. (4.) István Bittó 1 de març de 1874 2 de març de 1875 Cap
8. (5.) Béla Wenckheim 2 de març de 1875 20 d'octobre de 1875 Partit Liberal - SZP
9. (6.) Kálmán Tisza 20 d'octobre de 1875 13 de març de 1890 Partit Liberal - SZP
10. (7.) Gyula Szapáry 13 de març de 1890 17 de novembre de 1892 Partit Liberal - SZP
11. (8.) Sándor Wekerle (Primièr mandat) 17 de novembre de 1892 1 de genièr de 1895 Partit Liberal - SZP
12. (9.) Dezső Bánffy 1 de genièr de 1895 26 de febrièr de 1899 Partit Liberal - SZP
13. (10.) Kálmán Széll 26 de febrièr de 1899 27 de junh de 1903 Partit Liberal - SZP
14. (11.) Károly Khuen-Héderváry (Primièr mandat) 27 de junh de 1903 3 de novembre de 1903 Partit Liberal - SZP
15. (12.) István Tisza (Primièr mandat) 3 de novembre de 1903 18 de junh de 1905 Partit Liberal - SZP
16. (13.) Géza Fejérváry 18 de junh de 1905 8 d'abril de 1906 Cap
17. (14.) Sándor Wekerle (2nd mandat) 8 d'abril de 1906 17 de genièr de 1910 Partit Liberal - SZP
18. (15.) Károly Khuen-Héderváry (2nd mandat) 17 de genièr de 1910 22 d'abril de 1912 Partit Liberal - SZP
19. (16.) László Lukács 22 d'abril de 1912 10 de junh de 1913 Partit Nacional del Trabalh - PNW
20. (17.) István Tisza (2nd mandat) 10 de junh de 1913 15 de junh de 1917 Partit Nacional del Trabalh - PNW
21. (18.) Móric Esterházy 15 de junh de 1917 20 d'agost de 1917 Cap
22. (19.) Sándor Wekerle (3en mandat) 20 d'agost de 1917 31 d'octobre de 1918 Cap
23. (20.) János Hadik 31 d'octobre de 1918 16 de novembre de 1918 Cap

Primièrs Ministres de la Primièra Republica (1918-1919)[modificar | modificar la font]

Bandièra de la I Republica
# Nom Començament Final Partit
24. (1.) Mihály Károlyi 16 de novembre de 1918 11 de genièr de 1919 KP
25. (2.) Dénes Berinkey 11 de genièr de 1919 22 de març de 1919 Cap
26. (3.) Sándor Garbai 22 de març de 1919 23 de junh de 1919 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
27. (4.) Antal Dovcsák 23 de junh de 1919 1 d'agost de 1919 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
28. (5.) Gyula Peidl 1 d'agost de 1919 6 d'agost de 1919 Cap

Govern provisòri, Primièra Republica abolida (1919-1920)[modificar | modificar la font]

Bandièra de la Primièra Republica Abolida
# Nom Començament Final Partit
29. (1.) István Friedrich 6 d'agost de 1919 24 de novembre de 1919 Cap
30. (2.) Károly Huszár 24 de novembre de 1919 1 de març de 1920 Cap

Primièrs Ministres de la Monarquia Restaurada (1920-1946)[modificar | modificar la font]

Bandièra de la Monarquia Restaurada
# Nom Començament Final Partit
31. (1.) Sándor Simonyi-Semadam 1 de març de 1920 19 de julhet de 1920 Cap
32. (2.) Pál Teleki (Primièr mandat) 19 de julhet de 1920 14 d'abril de 1921 Cap
33. (3.) István Bethlen 14 d'abril de 1921 19 d'agost de 1931 Partit d'Unitat - EP
34. (4.) Gyula Károlyi 19 d'agost de 1931 4 d'octobre de 1932 Partit d'Unitat - EP
35. (5.) Gyula Gömbös 4 d'octobre de 1932 6 d'octobre de 1936 Partit Nacional d'Unitat - NEP
36. (6.) Kálmán Darányi 6 d'octobre de 1936 14 de mai de 1938 Cap
37. (7.) Béla Imrédy 14 de mai de 1938 16 de febrièr de 1939 Cap
38. (8.) Pál Teleki (2nd mandat) 16 de febrièr de 1939 3 d'abril de 1941 MEP
39. (9.) László Bárdossy 3 d'abril de 1941 7 de març de 1942 Cap
40. (10.) Miklós Kállay 7 de març de 1942 23 de març de 1944 Cap
41. (11.) Döme Sztójay 23 de març de 1944 29 d'agost de 1944 Cap
42. (12.) Géza Lakatos 29 d'agost de 1944 15 d'octobre de 1944 Cap
43. (13.) Ferenc Szálasi 15 d'octobre de 1944 28 de març de 1945 NP-HM (faissista)
44. (14.) Béla Miklós 28 de març de 1945 15 de novembre de 1945 FKGP
45. (15.) Zoltán Tildy 15 de novembre de 1945 2 de febrièr de 1946 FKGP

Primièrs Ministres de la Segonda Republica (1946-1949)[modificar | modificar la font]

Bandièra de la Segonda Republica
# Nom Començament Final Partit
46. (1.) Mátyás Rákosi (Primièr mandat) 2 de febrièr de 1946 4 de febrièr de 1946 Partit Comunista Ongrés
47. (2.) Ferenc Nagy 4 de febrièr de 1946 31 de mai de 1947 FKGP
48. (3.) Lajos Dinnyés 31 de mai de 1947 10 de decembre de 1948 FKGP
49. (4.) István Dobi 10 de decembre de 1948 26 d'abril de 1950 Partit dels Trabalhadors Ongreses - MDP

Primièrs Ministres de la Primièra Republica Populara (1949-1956)[modificar | modificar la font]

Bandièra de la Primièra Republica Populara
# Nom Començament Final Partit
49. (1.) István Dobi 26 d'abril de 1950 14 d'agost de 1952 Partit dels Trabalhadors Ongreses - MDP
50. (2.) Mátyás Rákosi (2nd mandat) 14 d'agost de 1952 4 de julhet de 1953 Partit dels Trabalhadors Ongreses - MDP
51. (3.) Imre Nagy (Primièr mandat) 4 de julhet de 1953 18 d'abril de 1955 Partit dels Trabalhadors Ongreses - MDP
52. (4.) András Hegedűs 18 d'abril de 1955 23 d'octobre de 1956 Partit dels Trabalhadors Ongreses - MDP

Primièrs Ministres de la Revolucion ongresa (1956)[modificar | modificar la font]

Bandièra de la Revolucion Ongresa
# Nom Començament Final Partit
53. (1.) Imre Nagy (2nd mandat) 23 d'octobre de 1956 10 de novembre de 1956 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses

Primièrs Ministres de la Segonda Republica Populara (1956-1989)[modificar | modificar la font]

# Nom Començament Final Partit
54. (1.) János Kádár (Primièr mandat) 10 de novembre de 1956 28 de genièr de 1958 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
55. (2.) Ferenc Münnich 28 de genièr de 1958 13 de setembre de 1961 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
56. (3.) János Kádár (2nd mandat) 13 de setembre de 1961 30 de junh de 1965 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
57. (4.) Gyula Kállai 30 de junh de 1965 14 d'abril de 1967 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
58. (5.) Jenő Fock 14 d'abril de 1967 15 de mai de 1975 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
59. (6.) György Lázár 15 de mai de 1975 25 de junh de 1987 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
60. (7.) Károly Grósz 25 de junh de 1987 23 de novembre de 1988 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses
61. (8.) Miklós Németh 23 de novembre de 1988 18 d'octobre de 1989 Partit Socialista dels Trabalhadors Ongreses

Primièrs Ministres de la 3ena Republica (1989-actualitat)[modificar | modificar la font]

Bandièra de la 3ena Republica
# Nom Començament Final Partit
61. (1.) Miklós Németh 18 d'octobre de 1989 3 de mai de 1990 MSZP
62. (2.) József Antall 3 de mai de 1990 12 de decembre de 1993 MDF
63. (3.) Péter Boross 12 de decembre de 1993 15 de julhet de 1994 MDF
64. (4.) Gyula Horn 15 de julhet de 1994 6 de julhet de 1998 MSZP
65. (5.) Viktor Orbán 6 de julhet de 1998 27 de mai de 2002 FIDESZ
66. (6.) Péter Medgyessy 27 de mai de 2002 29 de setembre de 2004 MSZP
67. (7.) Ferenc Gyurcsány 29 de setembre de 2004 14 d'abril de 2009 MSZP
68. (8.) György Gordon Bajnai 14 d'abril de 2009 29 de mai de 2010 MSZP
69. (9.) Viktor Orbán 29 de mai de 2010 actualitat FIDESZ