Lista dels primièrs ministres d'Estònia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason d'Estònia.

Lo Primièr Ministre d'Estònia (en estonian: Eesti Vabariigi Peaminister) es lo cap de govèrn de la Republica d'Estònia. Es nomenat per lo president e confirmat per lo Parlament. Lo Primièr Ministre actual es Andrus Ansip, qu'assumís lo poder dempuèi lo 13 d'abril de 2005. Segon la constitucion estoniana actuala, lo Primièr Ministre supervisa los trabalhs del govèrn.

Aquesta es la lista dels primièrs ministres d'Estònia, dempuèi 1918.

Primièrs Ministres d'Estònia[modificar | modificar la font]

Entre 1918 e 1920[modificar | modificar la font]

Sequéncia Nom Començament del mandat Fin del mandat partit (nom en estonian)
1 Konstantin Päts 1 24 de febrièr de 1918 26 de novembre de 1918 Maaliit
2 Konstantin Päts 2 26 de novembre de 1918 8 de mai de 1919 Maaliit
3 Otto Strandman 8 de mai de 1919 18 de novembre de 1919 Eesti Tööerakond
4 Jaan Tõnisson 18 de novembre de 1919 28 de julhet de 1920 Eesti Rahvaerakond
5 Ado Birk 2 28 de julhet de 1920 30 de julhet de 1920 Eesti Rahvaerakond
6 Jaan Tõnisson (2nd periòde) 3 30 de julhet de 1920 26 d'octobre de 1920 Eesti Rahvaerakond
7 Ants Piip 26 d'octobre de 1920 25 de genièr de 1921 Eesti Tööerakond

Entre 1920 e 1934[modificar | modificar la font]

Primièrs Ministres (amb lo títol de cap d'Estat, Riigivanem)

Sequéncia Nom Començament del mandat Fin del mandat partit (nom en estonian)
1 Konstantin Päts 25 de genièr de 1921 21 de novembre de 1922 Põllumeeste Kogud
2 Juhan Kukk 21 de novembre de 1922 2 d'agost de 1923 Eesti Tööerakond
3 Konstantin Päts 2 d'agost de 1923 26 de març de 1924 Põllumeeste Kogud
4 Friedrich Akel 26 de març de 1924 16 de decembre de 1924 Kristlik Rahvaerakond
5 Jüri Jaakson 16 de decembre de 1924 15 de decembre de 1925 Eesti Rahvaerakond
6 Jaan Teemant 15 de decembre de 1925 23 de julhet de 1926 Põllumeeste Kogud
7 Jaan Teemant 23 de julhet de 1926 4 de març de 1927 Põllumeeste Kogud
8 Jaan Teemant 4 de març de 1927 9 de decembre de 1927 Põllumeeste Kogud
9 Jaan Tõnisson 9 de decembre de 1927 4 de decembre de 1928 Eesti Rahvaerakond
10 August Rei 4 de decembre de 1928 9 de julhet de 1929 Eesti Sotsialistlik Tööliste partit (nom en estonian)
11 Otto Strandman 9 de julhet de 1929 12 de febrièr de 1931 Eesti Tööerakond
12 Konstantin Päts 12 de febrièr de 1931 19 de febrièr de 1932 Põllumeeste Kogud
13 Jaan Teemant 19 de febrièr de 1932 19 de julhet de 1932 Põllumeeste Kogud
14 Kaarel Eenpalu 19 de julhet de 1932 1 de novembre de 1932 Ühinenud Põllumeeste Erakond
15 Konstantin Päts 1 de novembre de 1932 18 de mai de 1933 Ühinenud Põllumeeste Erakond
16 Jaan Tõnisson 18 de mai de 1933 21 d'octobre de 1933 Rahvuslik Keskerakond
17 Konstantin Päts 21 d'octobre de 1933 24 de genièr de 1934 Ühinenud Põllumeeste Erakond

Entre 1934 e 1937[modificar | modificar la font]

Títol: Primièr Ministre

Nom Començament del mandat Fin del mandat
* Konstantin Päts 24 de genièr de 1934 3 de setembre de 1937

Entre 1938 e 1940[modificar | modificar la font]

Sequéncia Nom Començament del mandat Fin del mandat
6 Kaarel Eenpalu 4 9 de mai de 1938 12 d'octobre de 1939
7 Jüri Uluots 12 d'octobre de 1939 21 de junh de 1940
8 Johannes Vares5 21 de junh de 1940 25 d'agost de 1940

Primièrs ministres dempuèi 1991[modificar | modificar la font]

Sequéncia Nom Començament del mandat Fin del mandat partit (nom en estonian)
Edgar Savisaar (en exercici del poder) 20 d'agost de 1991 29 de genièr de 1992 Eesti Rahvarinne
Tiit Vähi (en exercici del poder) 29 de genièr de 1992 21 d'octobre de 1992 (cap)
9 Mart Laar 21 d'octobre de 1992 8 de novembre de 1994 Isamaaliit
10 Andres Tarand 8 de novembre de 1994 17 d'abril de 1995 (cap)
11 Tiit Vähi (2nd periòde) 17 d'abril de 1995 17 de març de 1997 Eesti Koonderakond
12 Mart Siimann 17 de març de 1997 25 de març de 1999 Eesti Koonderakond
Mart Laar (2nd periòde) 25 de març de 1999 28 de genièr de 2002 Isamaaliit
13 Siim Kallas 28 de genièr de 2002 10 d'abril de 2003 Eesti Reformierakond
14 Juhan Parts 10 d'abril de 2003 13 d'abril de 2005 Res Publica
15 Andrus Ansip 13 d'abril de 2005 nun Eesti Reformierakond

Ligam extèrne[modificar | modificar la font]