Lista dels presidents de Mexic

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Bandièra de Mexic.

Quand Mexic venguèt independent d'Espanha en 1821, la primièra forma de govèrn del país foguèt la monarquia. Agustín de Iturbide venguèt emperaire amb lo nom d'Agustín Ièr, e governèt fins en 1823.

En 1824 Mexic venguèt una republica. Guadalupe Victoria foguèt lo sieu primièr president e governèt fins en 1829.

Après una invasion francesa en 1864, Mexic tornèt èsser una monarquia. Maximilian foguèt emperaire amb lo nom de Maximilian I. En 1867 foguèt depausat per Benito Juárez e fusilhat. Mexic tornèt a èsser una republica.

Vaquí la lista dels presidents e emperaires de Mexic dempuèi l'independéncia, en 1821.

Regéncia provisòria[modificar | modificar la font]

Primièr Empèri Mexican[modificar | modificar la font]

Presidéncia collegiala[modificar | modificar la font]

Republica, Constitucion de 1824[modificar | modificar la font]

1èra Republica Federalista[modificar | modificar la font]

1èra Republica Centralista[modificar | modificar la font]

2nda Republica Federalista[modificar | modificar la font]

2nda Republica Centralista[modificar | modificar la font]

3ena Republica Federalista[modificar | modificar la font]

Guèrra de la Reforma[modificar | modificar la font]

Govèrn Liberal[modificar | modificar la font]

(sèti a Guanajuato e dempuèi a Veracruz)

Govèrn Conservador[modificar | modificar la font]

(sèti en la Ciutat de Mexic)

Segond Empèri Mexican (1864-1867)[modificar | modificar la font]

Emperaire Començament del govèrn Fin del govèrn Dinastia
Maximilian Ièr Maximilian I of Mexico portrait standing.jpg 10 d'abril de 1864 15 de mai de 1867 Habsborg

Presidents de Mexic (1867 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

President Començament de govèrn Fin de govèrn partit
Benito Juárez Benito Juarez Presidente.jpg 15 de mai de 1867 18 de julhet de 1872 Liberal
Sebastián Lerdo de Tejada Sebastian Lerdo de Tejada.jpg 19 de julhet de 1872 20 de novembre de 1876 Liberal
José María Iglesias[1] José María Iglesias.jpg 31 d'octobre de 1876 15 de març de 1877 Liberal
Porfirio Díaz Porfirio Diaz civilian.jpg 28 de novembre de 1876 6 de decembre de 1876 Liberal
Juan Nepomuceno Méndez Juan N. Mendez.gif 6 de decembre de 1876 17 de febrièr de 1877 Liberal
Porfirio Díaz Porfirio Diaz civilian.jpg 17 de febrièr de 1877 30 de novembre de 1880 Liberal
Manuel del Refugio González Manuel Gonzalez.jpg 1 de decembre de 1880 30 de novembre de 1884 Liberal
Porfirio Díaz Porfirio Diaz civilian.jpg 1 de decembre de 1884 25 de mai de 1911 Liberal
Francisco León de la Barra Francisco Leon de la Barra.jpg 25 de mai de 1911 6 de novembre de 1911 Democratic Liberal
Francisco Ignacio Madero Francisco I Madero.jpg 6 de novembre de 1911 18 de febrièr de 1913 Partido Nacional Antirreeleccionista
Pedro Lascuráin Paredes Pedro Lascurain.jpg 18 de febrièr de 1913 18 de febrièr de 1913 Partido Nacional Antirreeleccionista
Victoriano Huerta V Huerta.jpg 18 de febrièr de 1913 15 de julhet de 1914 Democratic Liberal
Francisco Sebastián Carvajal Francisco S Carvajal.jpg 15 de julhet de 1914 13 d'agost de 1914 Democratic Liberal

Convencion d'Aguascalientes[modificar | modificar la font]

President Començament de govèrn Fin de govèrn partit
Venustiano Carranza Venustiano Carranza.jpg 20 d'agost de 1914 6 de novembre de 1914 Partido Liberal Constitucionalista (PLC)
Eulalio Gutiérrez Ortiz General Eulalio Gutierrez.jpg 6 de novembre de 1914 16 de genièr de 1915 Convencionalista
Roque González Garza Roque González Garza.JPG 16 de genièr de 1915 10 de junh de 1915 Convencionalista
Francisco Lagos Cházaro Francisco Lagos Chazaro.png 10 de junh de 1915 10 d'octobre de 1915 Convencionalista
Venustiano Carranza Venustiano Carranza.jpg 10 d'octobre de 1915 11 de març 1917 Partido Liberal Constitucionalista (PLC)

Presidents aprèp la Constitucion de 1917[modificar | modificar la font]

President Començament de govèrn Fin de govèrn partit
Venustiano Carranza Venustiano Carranza.jpg 11 de març de 1917 21 de mai de 1920 Partido Liberal Constitucionalista (PLC)
Adolfo de la Huerta Adolfo de la Huerta.jpg 1 de junh de 1920 30 de novembre de 1920 Partido Liberal Constitucionalista (PLC)
Álvaro Obregón Alvaro Obregon.jpg 1 de decembre de 1920 30 de novembre de 1924 Partido Laborista
Plutarco Elías Calles Plutarco Elias Calles.jpg 1 de decembre de 1924 30 de novembre de 1928 Partido Laborista
Emilio Portes Gil 1 de decembre de 1928 5 de febrièr de 1930 Partido Revolucionario Nacional - PNR
Pascual Ortiz Rubio Pascual Ortiz Rubio.jpg 5 de febrièr de 1930 4 de setembre de 1932 Partido Revolucionario Nacional - PNR
Abelardo L. Rodríguez 4 de setembre de 1932 30 de novembre de 1934 Partido Revolucionario Nacional - PNR
Lázaro Cárdenas del Río Lazaro cardenas2.jpg 1 de decembre de 1934 30 de novembre de 1940 Partido Revolucionario Nacional - PNR
Manuel Ávila Camacho Manuel Avila Camacho.jpg 1 de decembre de 1940 30 de novembre de 1946 Partido de la Revolución Mexicana - PRM
Miguel Alemán Valdés Miguel Aleman V.gif 1 de decembre de 1946 30 de novembre de 1952 Partido Revolucionario Institucional - PRI
Adolfo Ruiz Cortines Adolfo Ruiz Cortines.gif 1 de decembre de 1952 30 de novembre de 1958 Partido Revolucionario Institucional - PRI
Adolfo López Mateos Lopez Mateos.jpg 1 de decembre de 1958 30 de novembre de 1964 Partido Revolucionario Institucional - PRI
Gustavo Díaz Ordaz 1 de decembre de 1964 30 de novembre de 1970 Partido Revolucionario Institucional - PRI
Luis Echeverría Álvarez 1 de decembre de 1970 30 de novembre de 1976 Partido Revolucionario Institucional - PRI
José López Portillo Jose Lopez Portillo.jpg 1 de decembre de 1976 30 de novembre de 1982 Partido Revolucionario Institucional - PRI
Miguel de la Madrid Hurtado 1 de decembre de 1982 30 de novembre de 1988 Partido Revolucionario Institucional - PRI
Carlos Salinas de Gortari Carlos Salinas.jpg 1 de decembre de 1988 30 de novembre de 1994 Partido Revolucionario Institucional - PRI
Ernesto Zedillo Ponce de León 1 de decembre de 1994 30 de novembre de 2000 Partido Revolucionario Institucional - PRI
Vicente Fox Quesada Vicente Fox flag.jpg 1 de decembre de 2000 30 de novembre de 2006 Partido de Acción Nacional
Felipe de Jesús Calderón Hinojosa Felipe Calderon H.jpg 1 de decembre de 2006 1 de decembre de 2012 Partido de Acción Nacional
Enrique Peña Nieto 1 de decembre de 2012 uèi PRI
Partits politics

(C) – Conservador
(CN) – Centralista
(L) – Liberal
(P) – Partit Popular
(M) – (cap) Militar

Referéncias[modificar | modificar la font]

Ligams extèrnes[modificar | modificar la font]