Lista dels presidents de Grècia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Bandièra del president de Grècia.

Lo president es lo cap d'Estat de Grècia. Actualament es elegit per lo parlament per un periòde de 5 ans, amb una possibilitat de reeleccion.

Grècia venguèt una republica per primièr còp l'an 1828 aprèp la reconeissença de la siá independéncia, fins a 1835, quand venguèt una monarquia. Lo país foguèt tornarmai una republica entre 1924 e 1935, e de 1974 fins a uèi.

Vaquí la lista dels presidents de Grècia de 1828 fins a uèi.

Primièra Republica Ellenica, 1828-1833 (caps d'Estat)[modificar | modificar la font]

# President Naissença – Mòrt Començament – Fin del govèrn Títol politic
1 Ioannis Kapodistrias 1776-1831 24 de genièr de 1828- 9 d'octobre de 1831 cap d'Estat
2 Augustinos Kapodistrias 1778-1857 9 d'octobre de 1831- 9 d'abril de 1832 Cap d'Estat
Conselh de Govèrn 9 d'abril, 1832- 2 de febrièr de 1833 conselh de govèrn

Segonda Republica Ellenica (1924- 1935)[modificar | modificar la font]

No. President Naissença - Mòrt Començament - Fin del govèrn Observacion
1 Pavlos Kountouriotis 1855-1935 25 de març de 1924- 15 de març de 1926
2 Theodoros Pangalos 1878-1952 15 de març de 1926- 24 d'agost de 1926 Dictator militar
3 Pavlos Kountouriotis 1855-1935 24 d'agost de 1926 - 9 de decembre de 1929
4 Alexandros Zaimis 1855-1936 9 de decembre de 1929- 10 d'octobre de 1935

Dictatura (1967-1974)[modificar | modificar la font]

# President Naissença - Mòrt Començament - Fin del govèrn Observacion
1 Georgios Zoitakis 1910-1996 13 de decembre de 1967-21 de març de 1972 Regent
2 Georgios Papadopulos 1919-1999 21 de març de 1972-1 de junh de 1973 Regent
3 Georgios Papadopulos 1919-1999 1 de junh de 1973-25 de novembre de 1973 president, amb l'abolicion de la monarquia
4 General Faedon Gizikis 1917-1999 25 de novembre de 1973-24 de julhet de 1974 designat per lo general Dmitrios Ioannides aprèp un còp militar

Tresena Republica Ellenica (1974-uèi)[modificar | modificar la font]

# President Imatge Naissença - Mòrt Començament - Fin del govèrn
General Faedon Gizikis 1917-1999 24 de julhet de 1974-18 de decembre de 1974
Mikail Stasinopoulos 1903-2002 18 de decembre de 1974-19 de junh de 1975
1 Konstantinos Tsatsos 1899-1987 19 de junh de 1975-15 de mai de 1980
2 Konstantinos Karamanlis KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg 1907-1998 15 de mai de 1980-10 de març de 1985
Ioannis Alevras 1912-1995 10 de març de 1985-30 de març de 1985
3 Christos Sartzetakis 1929- 30 de març, 1985-4 de mai de 1990
Konstantinos Karamanlis KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg 1907-1998 4 de mai de 1990-10 de març de 1995
4 Kostis Stefanopoulos Kostis stephanopoulos.jpg 1926- 10 de març de 1995-12 de març de 2005
5 Karolos Papoulias Karolos Papoulias.jpg 1929- 12 de març de 2005- uèi

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]

Ligams extèrnes[modificar | modificar la font]