Lista dels presidents de Colómbia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Bandièra del president de la Republica de Colómbia.

Segon la primièra constitucion de Colómbia, de 1821, lo president èra lo cap del govèrn, e la durada del mandat èra fins a sa mòrt. Amb la constitucion de 1886 la duracion del mandat venguèt de 6 ans, amb possibilitat illimitada de reeleccion, modificada en 1910 per 4 ans, sens possibilitat de reeleccion immediata. En cas de mòrt del president, lo Senat nomenava lo successor. La constitucion de 1886 foguèt remplaçada per la constitucion de 1991, l'actuala del país.

Vaquí la lista dels presidents de Colómbia e tanben de Grand Colómbia.

Presidents de la Republica de Grand Colómbia (1819-1831)[modificar | modificar la font]

Presidents de la Republica de Nòva Granada (1831-1858)[modificar | modificar la font]

Presidents de la Confederacion Granadina (1858-1863)[modificar | modificar la font]

Flag of New Granada.svg • Confederacion Granadina • Coat of arms of New Granada.svg
No. President Començament Final Partit Eleccion Vice-president President en lo poder[1] President en rebellion
1 Mariano Ospina Rodríguez.jpg Mariano
Ospina Rodríguez

(18051885)
[2]
1 d'abril de 1857 1 d'abril de 1861 Partido Conservador Colombiano (Eleccion presidenciala en Colombia, 1857) [3] Juan José Nieto Gil
(25 de genièr de 186118 de julhet de 1861)
2 Bartolomé Calvo.jpg Bartolomé
Calvo Díaz

(18151889)
[4]
1 d'abril de 1861 18 de julhet de 1861 Partido Conservador Colombiano 1
(Eleccion presidenciala en Colombia, 1861)
[3]
3 Portrait of Tomás Cipriano de Mosquera.jpg Tomás Cipriano
de Mosquera y Arboleda

(17981878)
[5]
18 de julhet de 1861 4 de febrièr de 1863 Partido Liberal de Colombia [3] Andrés Cerón Serrano
(Febrièr 1862Febrièr de 1862)
Julio Arboleda Pombo
(10 de julhet de 186118 de julhet de 1861)
Ignacio Gutiérrez Vergara
(18 de julhet de 186118 de genièr de 1862)
Leonardo Canal González
(18 de julhet de 18616 de novembre de 1862)
Manuel del Río y de Narváez
(6 de novembre de 186213 de genièr de 1863)

Presidents dels Estats Units de Colómbia (1863-1886)[modificar | modificar la font]

Flag of Colombia.svg • Estats Units de Colómbia • Coat of arms of United States of Colombia.svg
No. President Començament del govèrn Final del govèrn Partit Periòde Vice-president Presidents en el poder
1 Portrait of Tomás Cipriano de Mosquera.jpg Tomás Cipriano
de Mosquera y Arboleda

(17981878)
[5]
14 de mai de 1863 1 d'abril de 1864 Partido Liberal
(Radical)
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1860) Juan Agustín de Uricoechea y Rocha
(29 de genièr de 186428 de febrièr de 1864)
2 Manuel Murillo Toro by Brady.jpg Manuel
Murillo Toro

(18161880)
[6]
1 d'abril de 1864 1 d'abril de 1866 Partido Liberal
(Radical)
1
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1864)
3 Portrait of Tomás Cipriano de Mosquera.jpg Tomás Cipriano
de Mosquera y Arboleda

(17981878)
[5]
1 d'abril de 1866 23 de mai de 1867 Partido Liberal
(Moderat)
2
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1866)
José María Rojas Garrido
(1 d'abril de 186622 de mai de 1866)
4 Manuel María de los Santos Acosta.jpg Santos Acosta Castillo
(18281901)
[7]
23 de mai de 1867 1 d'abril de 1868 Partido Liberal
(Radical)
5 Santos Gutiérrez 1.jpg Santos
Gutiérrez Prieto

(18201872)
[8]
1 d'abril de 1868 1 d'abril de 1870 Partido Liberal
(Radical)
3
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1868)
Salvador Camacho Roldán
(21 de decembre de 18682 de genièr de 1869)
6 Eustorgio Salgar 1.jpg Eustorgio
Salgar Moreno

(1831–1885)
[9]
1 d'abril de 1870 1 d'abril de 1872 Partido Liberal
(Radical)
4
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1870)
7 Manuel Murillo Toro by Brady.jpg Manuel
Murillo Toro

(1816–1880)
[10]
1 d'abril de 1872 1 d'abril de 1874 Partido Liberal
(Radical)
5
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1872)
8 Santiago Pérez.jpg Santiago
Pérez de Manosalbas

(1830–1900)
[11]
1 d'abril de 1874 1 d'abril de 1876 Partido Liberal
(Radical)
6
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1874)
9 Aquileo Parra.jpg Aquileo
Parra Gómez

(18251900)
[12]
1 d'abril de 1876 1 d'abril de 1878 Partido Liberal
(Radical)
7
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1876)
José Sergio Camargo Pinzón
(19 de mai de 187714 d'agost de 1877)
Manuel María Ramírez Fortoul
(22 de decembre de 187724 de decembre de 1877)
10 Julián Trujillo Largacha.jpg Julián
Trujillo Largacha

(18281883)
[13]
1 d'abril de 1878 1 d'abril de 1880 Partido Liberal
(Radical)
8
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1878)
11 Rafael Núñez Moledo.jpg Rafael Núñez Moledo
(1825–1894)
[14]
1 d'abril de 1880 1 d'abril de 1882 Partido Liberal
(independent)
9
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1880)
12 Francisco Javier Zaldúa 1.jpg Francisco Javier
Zaldúa y Racines

(18111882)
[15]
1 d'abril de 1882 21 de decembre de 1882 Partido Liberal
(independent)
10
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1882)
13 José Eusebio Otálora 1.jpg José Eusebio
Otálora Martínez

(18261884)
[16]
21 de decembre de 1882 1 d'abril de 1884 Partido Liberal
(independent)
Clímaco Calderón Reyes
(21 de decembre de 188222 de decembre de 1882)
14 Rafael Núñez Moledo.jpg Rafael Núñez Moledo
(18251894)
[14]
1 d'abril de 1884 1 d'abril de 1886 Partido Liberal
(independent)
11
(eleccion presidenciala en Colómbia, 1884)
Ezequiel Hurtado Hurtado
(1 d'abril de 188411 d'agost de 1884)
José María Campo Serrano
(1 d'abril de 18867 d'agost de 1886)

Presidents de la Republica de Colómbia (1886 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Periòde de govèrn Imatge Nom Partit
1 d'abril de 1886 - 6 de genièr de 1887 José María Campo Serrano 1.jpg José María Campo Serrano Partido Nacional de Colombia[17]/Liberal Independiente[18][19]
7 de genièr de 1887 - 4 de junh de 1887 Eliseo Payán 1.jpg Eliseo Payán Partido Liberal de Colombia
4 de junh de 1887 - 7 d'agost de 1888 Rafael Núñez Moledo.jpg Rafael Wenceslao Núñez (3en còp) Partido Nacional de Colombia
7 d'agost de 1888 - 7 d'agost de 1892 Carlos Holguín Mallarino.jpg Carlos Holguín Mallarino Partido Nacional de Colombia
7 d'agost de 1892 Rafael Núñez Moledo.jpg Rafael Núñez Moledo (4en còp) Partido Nacional de Colombia
7 d'agost de 1892 - 7 d'agost de 1898 Miguel Antonio Caro 1.jpg Miguel Antonio Caro Partido Nacional de Colombia
7 d'agost de 1898 - 31 de julhet de 1900 Manuel Antonio Sanclemente.jpg Manuel Antonio Sanclemente Partido Nacional de Colombia
31 de julhet de 1900 - 7 d'agost de 1904 José Manuel Marroquín.jpg José Manuel Marroquín[20] Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1904 - 9 de junh de 1909 Rafael Reyes.jpg Rafael Reyes Partido Conservador Colombiano
9 de març de 1908 - 14 d'abril de 1908 Angueucl.jpg Diego Euclides de Angulo Lemos Partido Conservador Colombiano
9 de junh de 1909 - 4 d'agost de 1909 Jorge Holguin.jpg Jorge Holguín Partido Conservador Colombiano
4 d'agost de 1909 - 7 d'agost de 1910 Ramon G. Valencia.jpg Ramón González Valencia Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1910 - 7 d'agost de 1914 Carlos E Restrepo.jpg Carlos Eugenio Restrepo Unión Republicana
7 d'agost de 1914 - 7 d'agost de 1918 Jose Vicente Concha.jpg José Vicente Concha[21] Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1918 - 11 de novembre de 1921 Marco Fidel Suárez.jpg Marco Fidel Suárez Partido Conservador Colombiano
11 de novembre de 1921 - 7 d'agost de 1922 Jorge Holguin.jpg Jorge Holguín Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1922 - 7 d'agost de 1926 Pedro Nel Ospina.jpg Pedro Nel Ospina Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1926 - 7 d'agost de 1930 Miguel Abadía Méndez.jpg Miguel Abadía Méndez Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1930 - 7 d'agost de 1934 Presidente Enrique Olaya Herrera.jpg Enrique Olaya Herrera Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1934 - 7 d'agost de 1938 Alfonso López Pumarejo.jpg Alfonso López Pumarejo (1èr còp) Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1938 - 7 d'agost de 1942 Eduardo-santos-montejo.jpg Eduardo Santos Montejo Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1942 - 7 d'agost de 1945 Alfonso López Pumarejo.jpg Alfonso López Pumarejo (2nd còp) Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1945 - 7 d'agost de 1946 Alberto Lleras Camargo (1èr còp) Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1946 - 7 d'agost de 1950 Mariano Ospina Pérez.jpg Mariano Ospina Pérez Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1950 - 5 de novembre de 1951 LaureanoGomez.jpg Laureano Gómez Castro Partido Conservador Colombiano
5 de novembre de 1951 - 13 de junh de 1953 Roberto Urdaneta Arbeláez Partido Conservador Colombiano
13 de junh de 1953 - 10 de mai de 1957 Gral. Gustavo Rojas Pinilla-miniature.jpg Gral. Gustavo Rojas Pinilla militar
10 de mai de 1957 - 7 d'agost de 1958 Junta militar:
- Gabriel París Gordillo
- Deogracias Fonseca Espinosa
- Rafael Navas Pardo
- Rubén Piedrahita Arango
- Luis Ernesto Ordóñez Castillo
militar
7 d'agost de 1958 -
7 d'agost de 1962
Alberto Lleras Camargo (2nd còp) Partido Liberal de Colombia - Frente Nacional
7 d'agost de 1962 -
7 d'agost de 1966
Guillermo León Valencia Partido Conservador Colombiano - Frente Nacional
7 d'agost de 1966 -
7 d'agost de 1970
Carlos Lleras Restrepo.gif Carlos Lleras Restrepo Partido Liberal de Colombia - Frente Nacional
7 d'agost de 1970 -
7 d'agost de 1974
Misael Pastrana.JPG Misael Pastrana Borrero Partido Conservador Colombiano - Frente Nacional
7 d'agost de 1974 -
7 d'agost de 1978
Alfonso Lopez Michelsen.jpg Alfonso López Michelsen Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1978 -
7 d'agost de 1982
Julio César Turbay.jpg Julio César Turbay Ayala Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1982 -
7 d'agost de 1986
Belisario Betancur.jpg Belisario Betancur Cuartas Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 1986 -
7 d'agost de 1990
Virgilio Barco.png Virgilio Barco Vargas Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1990 -
7 d'agost de 1994
César Gaviria.jpg César Gaviria Trujillo Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1994 -
7 d'agost de 1998
Ernesto Samper Pizano Partido Liberal de Colombia
7 d'agost de 1998 -
7 d'agost de 2002
Andres Pastrana Arango (2001).jpg Andrés Pastrana Arango Partido Conservador Colombiano
7 d'agost de 2002 -
7 d'agost de 2010
Álvaro Uribe (cropped).jpg Álvaro Uribe Vélez Primero Colombia
7 d'agost de 2010 -
uèi
Juan Manue Santos and Lula.jpg Juan Manuel Santos Calderón Partido Social de Unidad Nacional

Nòtas e referéncias[modificar | modificar la font]

  1. Nòta: Periòde en qu'un vice-president o president interin exercís lo poder.
  2. "Mariano Ospina Rodríguez"
  3. 3,0 3,1 3,2 La constitucion de 1858 aboliguèt la carga de vice-president.
  4. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Tomás Cipriano de Mosquera ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  5. 5,0 5,1 5,2 wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Tomás Cipriano de Mosquera ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  6. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Manuel Murillo Toro ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  7. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Santos Acosta Castillo ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  8. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Santos Gutiérrez Prieto ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  9. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Eustorgio Salgar Moreno ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  10. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Manuel Murillo Toro ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  11. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Santiago Pérez de Manosalbas ». Consultat lo 15 di novembr] 2012
  12. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Santiago Aquileo Parra Gómez ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  13. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Julián Trujillo Largacha ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  14. 14,0 14,1 wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Rafael Núñez Moledo ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  15. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de Francisco Javier Zaldúa y Racines ». Consultat lo 15 de novembre 2012
  16. wsp.presidencia.gov.co, « Biografia de José Eusebio Otálora Martínez ». Consultat lo 15 de novembre de 2012
  17. HERRERA SOTO Roberto, La humareda una Batalla Pírrica que favorecio a la Regeneración, en: Boletín de Historia y Antigüedades, Volumen XCVIII No 853, decembre 2011
  18. Investigaciones sobre la Constitución. Consultat lo 18 de julhet de 2009
  19. José María Campo Serrano. Consultat lo 18 de julhet de 2009
  20. Durant son mandat, Panamà devenèt independent.
  21. Primièr president eligit dal poble

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]