Lista dels presidents de Còsta Rica

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason de Còsta Rica.

Lo President de la Republica de Còsta Rica es lo cap d'Estat e cap de govèrn de Còsta Rica. Es elegit amb dos vicepresidents en una meteissa lista, per sufragi dirècte per un periòde de quatre ans sens reeleccion immediata. Li ajudan en los sieus prètzfaches los ministres del govèrn acampats dins lo Conselh de Govèrn, dirigit per lo President de la Republica.

La taula seguenta conten una lista dels governants (Caps d'Estat, Comandants Generals de las Armas, Presidents de l'Estat e presidents) de la Republica de Còsta Rica dempuèi 1825. De 1822 a 1823 Còsta Rica apertenguèt a l'Empèri Mexican e de 1824 a 1838 a la Republica Federala d'America Centrala.

Caps d'Estat de Còsta Rica Periòde de Govèrn Partit Nòtas
Juan Mora Fernández 1825-1833 Durant 2 mandats consecutius; reelegit en 1829.
José Rafael de Gallegos y Alvarado 1833-1835 1èr mandat
Braulio Carrillo Colina 1835-1837 1èr mandat
Manuel Aguilar Chacón 1837-1838
Braulio Carrillo Colina 1838-1842 2nd mandat
Francisco Morazán Quesada Abr-Set 1842 Depausat per revòltas popularas. Executat lo 15 de setembre de 1842.
Antonio Pinto Soares Set 1842 Pugèt al poder après de revòltas popularas, e demissionèt après.
José María Alfaro Zamora 1842-1844 1èr mandat
Francisco María Oreamuno Bonilla 1844-1846
José María Alfaro Zamora 1846-1847 2nd mandat
José María Castro Madriz 1847-1848
Presidents de la Republica de Còsta Rica mandat Partit Nòtas
José María Castro Madriz 1848-1849 "Fuodador de la Republica". 1èr mandat presidencial.
Juan Rafael Mora Porras 1849-1859
José María Montealegre Fernández 1859-1863
Jesús Jiménez Zamora 1863-1866 1º mandat
José María Castro Madriz 1866-1868 2nd mandat presidencial.
Jesús Jiménez Zamora 1868-1870 2nd mandat
Bruno Carranza Ramírez Abr-Ago 1870 Còp d'Estat
Tomás Guardia Gutiérrez 1870-1876 1èr mandat
Aniceto Esquivel Sáenz Mai-Jul 1876 Còp d'Estat.
Vicente Herrera Zeledón 1876-1877
Tomás Guardia Gutiérrez 1877-1882 2º mandat
Próspero Fernández Oreamuno 1882-1885 Moriguèt durant son mandat
Bernardo Soto Alfaro 1885-1890 Elegit en 1886.
Carlos Durán Cartín 1889-1890
José Joaquín Rodríguez Zeledón 1890-1894
Rafael Yglesias Castro 1894-1902 2 mandats consecutius.
Ascensión Esquivel Ibarra 1902-1906
Cleto González Víquez 1906-1910 1èr mandat
Ricardo Jiménez Oreamuno 1910-1914 Filh de Jesús Jiménez Zamora. 1èr mandat
Alfredo González Flores 1914-1917 Depausat per Tinoco per mejan d'un còp d'Estat.
Federico Tinoco Granados 1917-1919 Dictatura militar. Depausat per una revòlta populara.
Juan Bautista Quirós Segura Ago-Set 1919 Forçat per lo govèrn dels Estats Units a demissionar.
Francisco Aguilar Barquero 1919-1920 President interin, amb poders de dictator.
Julio Acosta García 1920-1924
Ricardo Jiménez Oreamuno 1924-1928 2nd mandat
Cleto González Víquez 1928-1932 2nd mandat
Ricardo Jiménez Oreamuno 1932-1936 3en mandat
León Cortés Castro 1936-1940
Rafael Ángel Calderón Guardia 1940-1944
Teodoro Picado Michalski 1944-1948 Depausat.
José Figueres Ferrer 1948-1949 PLN Assumiguèt lo poder per revòlta populara; guèrra civila. 1èr mandat
Luis Rafael Otilio Ulate Blanco 1949-1953
José Figueres Ferrer 1953-1958 PLN 2nd mandat
Mario Echandi Jiménez 1958-1962
Francisco Orlich Bolmarcich 1962-1966 PLN
José Joaquín Trejos Fernández 1966-1970
José Figueres Ferrer 1970-1974 PLN 3en mandat
Daniel Oduber Quirós 1974-1978 PLN
Rodrigo Alberto Carazo Odio 1978-1982 PUSC
Luis Alberto Monge Álvarez 1982-1986 PLN
Óscar Arias Sánchez 1986-1990 PLN Recebèt lo Prèmi Nobel de la Patz en 1987. 1èr mandat
Rafael Ángel Calderón Fournier 1990-1994 PUSC Filh de Rafael Ángel Calderón Guardia.
José María Figueres Olsen 1994-1998 PLN Filh de José Figueres Ferrer.
Miguel Ángel Rodríguez Echeverría 1998-2002 PUSC
Abel Pacheco de la Espriella 2002-2006 PUSC
Óscar Arias Sánchez 2006-2010 PLN 2nd mandat
Laura Chinchilla Miranda 8 de mai de 2010 - uèi PLN