Lista dels presidents d'Ongria

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
blason d'Ongria

Ongria devenèt independent de l'Empèri Austrian lo 14 d'abril de 1849, amb Lajos Kossuth coma governator-president. Lo 13 d'agost de 1849 la dinastia Habsburg foguèt restaurada amb l'ajuda de l'Empèri Rus. Dempuèi la Primièra Guèrra Mondiala Ongria nòuament devenet independenta, coma republica.

Aquesta es la lista de presidents e caps d'Estat d'Ongria entre lo 1848 e 1849 e aprèp lo 1918. Lo president actual, dempuèi lo 6 d'agost de 2010 es Pál Schmitt.

Revolucion ongaresa de 1849[modificar | modificar la font]

Imatge Nom Començament del govèrn Final del govèrn
Photo of Lajos Kossuth.jpg Lajos Kossuth 14 d'abril de 1849 11 d'agost de 1849
Görgei Artúr by Miklós Barabás.jpg Artúr Görgey
autoritat civila e militar
11 d'agost de 1849 13 d'agost de 1849

Primièra republica Ongaresa[modificar | modificar la font]

Primièra Republica Ongaresa
president govèrn Nòtas
Mihály Károlyi 16 de novembre de 1918 - 21 de març de 1919 president de la Republica
Sándor Garbai 21 de març - 1 d'agost de 1919 Ongria invadida per Romania
Gyula Peidl 1 d'agost -fins a 6 d'agost de 1919 president de la Republica

Primièra republica abolida[modificar | modificar la font]

Estat d'Ongria
Cap d'Estat govèrn Nòtas
Arquiduc Josèp August d'Àustria 6 d'agost fins a 23 d'octobre de 1929 Regent
István Friedrich 23 d'octobre fins a 24 de novembre de 1919 president de la Republica
Károly Huszár 24 de novembre de 1919 fins a 1 de març de 1920 president de la Republica

Restauracion de la monarquia (sense rei)[modificar | modificar la font]

Renhe d'Ongria (1920 – 1945)
Cap d'Estat govèrn Nòtas
Miklós Horthy 1 de març de 192015 d'octobre de 1944 Regent
Ferenc Szálasi 15 d'octobre de 1944 fins a 28 de març de 1945 ocupacion per l'Alemanha Nazi
Béla Miklós 28 de març de 1945 - 2 de febrièr de 1946 Ocupada per l'Armada Roja

Segonda Republica Ongaresa (1946-1950)[modificar | modificar la font]

Segonda Republica Ongaresa
president govèrn
Zoltán Tildy 2 de febrièr de 1946 - 2 d'agost de 1948
Árpád Szakasits 2 d'agost de 1948 - 26 d'abril de 1950

República Populara d'Ongria[modificar | modificar la font]

República Populara d'Ongria
Cap d'Estat govèrn
Sándor Rónai 26 d'abril de 1950 - 14 d'agost de 1952
István Dobi 14 d'agost de 1952 - 13 d'abril de 1967
Pál Losonczi 13 d'abril de 1967 - 25 de junh de 1987
Károly Németh 25 de junh de 1987 - 29 de junh de 1988
Brunó Ferenc Straub 29 de junh de 1988 - 18 d'octobre de 1989

Secretari general del Partit Comunista d'Ongria (1945 - 1989)[modificar | modificar la font]

Republica d'Ongria (1989 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Tresena Republica Ongaresa
president govèrn
Mátyás Szűrös 18 d'octobre de 1989 - 2 de mai de 1990
Árpád Göncz 2 de mai de 1990 -4 d'agost del 2000
Ferenc Mádl 4 d'agost de 2000 - 5 d'agost de 2005
László Sólyom 5 d'agost de 2005 - 6 d'agost de 2010
Pál Schmitt 6 d'agost de 20102 d'abril de 2012
László Kövér 2 d'abril - 10 de mai de 2012 (par interim)
János Áder 10 de mai de 2012 - uèi

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]