Lista dels presidents d'Ongria

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
blason d'Ongria

Ongria devenèt independent de l'Empèri Austrian lo 14 d'abril de 1849, amb Lajos Kossuth coma governator-president. Lo 13 d'agost de 1849 la dinastia Habsburg foguèt restaurada amb l'ajuda de l'Empèri Rus. Dempuèi la Primièra Guèrra Mondiala Ongria nòuament devenet independenta, coma republica.

Aquesta es la lista de presidents e caps d'Estat d'Ongria entre lo 1848 e 1849 e aprèp lo 1918. Lo president actual, dempuèi lo 6 d'agost de 2010 es Pál Schmitt.

Revolucion ongaresa de 1849[modificar | modificar la font]

Imatge Nom Començament del govèrn Final del govèrn
Photo of Lajos Kossuth.jpg Lajos Kossuth 14 d'abril de 1849 11 d'agost de 1849
Barabas Gorgei Artur.jpg Artúr Görgey
autoritat civila e militar
11 d'agost de 1849 13 d'agost de 1849

Primièra republica Ongaresa[modificar | modificar la font]

Primièra Republica Ongaresa
president govèrn Nòtas
Mihály Károlyi 16 de novembre de 1918 - 21 de març de 1919 president de la Republica
Sándor Garbai 21 de març - 1 d'agost de 1919 Ongria invadida per Romania
Gyula Peidl 1 d'agost -fins a 6 d'agost de 1919 president de la Republica

Primièra republica abolida[modificar | modificar la font]

Estat d'Ongria
Cap d'Estat govèrn Nòtas
Arquiduc Josèp August d'Àustria 6 d'agost fins a 23 d'octobre de 1929 Regent
István Friedrich 23 d'octobre fins a 24 de novembre de 1919 president de la Republica
Károly Huszár 24 de novembre de 1919 fins a 1 de març de 1920 president de la Republica

Restauracion de la monarquia (sense rei)[modificar | modificar la font]

Renhe d'Ongria (1920 – 1945)
Cap d'Estat govèrn Nòtas
Miklós Horthy 1 de març de 192015 d'octobre de 1944 Regent
Ferenc Szálasi 15 d'octobre de 1944 fins a 28 de març de 1945 ocupacion per l'Alemanha Nazi
Béla Miklós 28 de març de 1945 - 2 de febrièr de 1946 Ocupada per l'Armada Roja

Segonda Republica Ongaresa (1946-1950)[modificar | modificar la font]

Segonda Republica Ongaresa
president govèrn
Zoltán Tildy 2 de febrièr de 1946 - 2 d'agost de 1948
Árpád Szakasits 2 d'agost de 1948 - 26 d'abril de 1950

República Populara d'Ongria[modificar | modificar la font]

República Populara d'Ongria
Cap d'Estat govèrn
Sándor Rónai 26 d'abril de 1950 - 14 d'agost de 1952
István Dobi 14 d'agost de 1952 - 13 d'abril de 1967
Pál Losonczi 13 d'abril de 1967 - 25 de junh de 1987
Károly Németh 25 de junh de 1987 - 29 de junh de 1988
Brunó Ferenc Straub 29 de junh de 1988 - 18 d'octobre de 1989

Secretari general del Partit Comunista d'Ongria (1945 - 1989)[modificar | modificar la font]

Republica d'Ongria (1989 fins a uèi)[modificar | modificar la font]

Tresena Republica Ongaresa
president govèrn
Mátyás Szűrös 18 d'octobre de 1989 - 2 de mai de 1990
Árpád Göncz 2 de mai de 1990 -4 d'agost del 2000
Ferenc Mádl 4 d'agost de 2000 - 5 d'agost de 2005
László Sólyom 5 d'agost de 2005 - 6 d'agost de 2010
Pál Schmitt 6 d'agost de 20102 d'abril de 2012
László Kövér 2 d'abril - 10 de mai de 2012 (par interim)
János Áder 10 de mai de 2012 - uèi

Vejatz tanben[modificar | modificar la font]