Lista dels presidents d'Afganistan

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason d'Afganistan.

Lo President d'Afganistan es lo cap d'Estat, cap de govèrn d’Afganistan e lo comandant en cap de las fòrças armadas.

L'actual president d'Afganistan es Ashraf Ghani.

Afganistan es estat intermitentment una republica – entre lo 1973 e lo 1992 e dempuèi 2001 cap a davant - en unes autres tempses es estat govèrnada per una varietat de reis, emirs e (jols regims mujahidin e taliban en los ans 1990) govèrnants islamistas.

Presidents d'Afganistan[modificar | modificar la font]

# Nom Imatge Començament del govèrn Fin del govèrn Partit polític
Republica d'Afganistan
1 Mohammed Daoud Khan
President de la Republica[1]
Mohammed-Daoud-Khan.jpg 17 de julhet de 1973 27 d'abril de 1978 Partit Nacional Revolucionari
Dictatura militar
2 Abdul Qadir Dagarwal
Cap del Conselh Revolucionari
de las Fòrças Armadas
[2]
Empty.png 27 d'abril de 1978 30 d'abril de 1978 Partit Popular Democratic D'Afganistan
Republica Democràtica d'Afganistan
3 Nur Muhammad Taraki
Cap del Conselh Revolucionari[3]
50px 30 d'abril de 1978 16 de setembre de 1979 Partit Popular Democratic D'Afganistan
4 Hafizullah Amin
Cap del Conselh Revolucionari[3]
Hafizullah Amin.jpg 16 de setembre de 1979 27 de decembre de 1979 Partit Popular Democratic D'Afganistan
5 Babrak Karmal
Cap del Conselh Revolucionari[4]
B Karmal.png 27 de decembre de 1979 24 de novembre de 1986 Partit Popular Democratic D'Afganistan
6 Haji Mohammad Chamkani
Cap del Conselh Revolucionari[5]
Empty.png 24 de novembre de 1986 30 de setembre de 1987 independent
7 Mohammad Najibullah
Cap del Conselh Revolucionari[4]
Empty.png 30 de setembre de 1987 30 de novembre de 1987 Partit Popular Democratic D'Afganistan
Republica d'Afganistan
7 Mohammad Najibullah
President de la Republica[4]
Empty.png 30 de novembre de 1987 16 d'abril de 1992 Partit Popular Democratic D'Afganistan
( fins al 1990)
Partit DemocràticWatan
(aprèp 1990)
8 Abdul Rahim Hatef
President provisional de la Republica[6]
Empty.png 16 d'abril de 1992 28 d'abril de 1992 Partit Popular Democratic D’Afganistan
Estat Islamic d'Afganistan
9 Sibghatullah Mojaddedi
President interim de l'Estat Islamic[7]
Empty.png 28 d'abril de 1992 28 de junh de 1992 Front Nacional per l'Alliberament d'Afganistan
10 Burhanuddin Rabbani
President de l'Estat Islamic[8]
Empty.png 28 de junh de 1992 27 de setembre de 1996 Jamiat-e Islami - Asociacion Islamica d'Afganistan
11 Mohammed Omar
Cap del Conselh Suprem'[9]
Empty.png 27 de setembre de 1996 13 de novembre de 2001 Taliban
Estat Islamic provisional d'Afganistan
10 Burhanuddin Rabbani
President de l'Estat Islamic[8]
Empty.png 13 de novembre de 2001 22 de decembre de 2001 Jamiat-e Islami - Asociacion Islamica d'Afganistan
12 Hamid Karzai
President provisional de l'Estat Islamic[10]
Hamid Karzai 2004-06-14.jpg 22 de decembre de 2001 19 de junh de 2002 cap (independent)
12 Hamid Karzai
President de l'Estat Islamic[10]
Hamid Karzai 2004-06-14.jpg 19 de junh de 2002 7 de decembre de 2004 cap (independent)
Republica Islamica d'Afganistan
12 Hamid Karzai
President de la Republica Islamica[11]
Hamid Karzai in February 2009.jpg 7 de decembre de 2004 29 de setembre de 2004 cap (independent)
13 Ashraf Ghani
President de la Republica Islamica
Ashraf Ghani Ahmadzai July 2014 (cropped).jpg 29 de setembre de 2004 uèi cap (independent)

Referéncias[modificar | modificar la font]

  1. Rubin, Barnett Encyclopædia Iranica DĀWŪD KHAN – Editor: Ehsan Yarshater Online Edition, Columbia University, Estats Units
  2. Jos la dictatura militar, Abdul Qadir Dagarwal foguèt el Cap Militar del Conselh Revolucionari
  3. 3,0 3,1 Noor Mohammad Taraki – Biografia em afghanland.com
  4. 4,0 4,1 4,2 First Five Years of Soviet Occupation - Autor: J. Bruce Google Books. isbn: 9780788111112
  5. Afghan Tribal Leader Named Acting President., 24 de novembre 1986. The New York Times. Section A.
  6. Sovinformbi︠u︡ro and Agentstvo Pechati "Novosti." The Daily Review Google Books
  7. Amnesty offer to Taleban leader - BBC News 9 de maig 2005
  8. 8,0 8,1 Timeline: Afganistán - BBC News - en inglés
  9. Durant el govèrn del taliban, el títol "president" va ser reemplaçat pel de "Cap del Conselh Suprem"
  10. 10,0 10,1 Dempuèi loel 22 de decembre 2001 fins a 19 de junh 2002 Hamid Karzai va ser el cap del Govèrn Provisional
  11. Afghan president urges April poll - BBC News - 28 de febrièr de 2009 en anglés