Fotbòl american

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
L'equipa nacionala d'Àustria contra aquela d'Alemanha.

Lo fotbòl american es un espòrt collectiu jogat entre doas equipas d'onze jogaires qu'altèrnan entre la defensa e l'ataca. Derivat del rugbi, es l'espòrt pus popular ais Estats Units. La competicion principala del mond es lo National Football League (NFL).

Per conservar la possession, l'equipa atacaira deu recórrer almens 10 yards (9,1 m) en 4 temptativas (downs). Dins lo meteis temps, l'equipa en defensa deu empedir l'ataca d'aténher aquel objectiu, amb la tòca de repréner la possession del balon. Se l'equipa atacaira valida 10 yards o mai durant sa possession, beneficia de quatre nòvas temptativas per contunhar a ganhar de terrenh.

Los ponches pòdon èsser marcats de diferentas faiçons: en passant la randa amb lo balon, en lançant lo balon a un autre jogaire situat de l'autre costat de la randa o en tirant al pè lo balon entre las barras advèrsas. Lo venceire es l'equipa avent marcat lo mai de ponches a la fin de la partida.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  • (fr) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en francés intitolat « Football américain ».