Escut d'Azerbaitjan

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Escut d'Azerbaitjan

L'escut d'Azerbaitjan, mai lèu un emblema que pas un escut heraudic, barreja simbòls tradicionales e modèrns. Es una adaptacion de l'escut utilizat pel efímera Republica Democratica d'Azerbaitjan (1918-1921) e foguèt représ lo 1992, après l'escandilhament de l'Union Sovietica.

Lo senhal central es una representacion estilitzada del fuòc, doncas que l'Azerbaitjan es conegut coma la "tèrra del fuòc etèrn", a causa de l'existéncia dins lo sieu territòri de fòrça fuòcs perpètuament alugats. Las colors utlitizats en la composicion de la emblema –blau, roge e verd– son los de la bandièra estatala; aquelas colors fan referéncia dins los pòbles e culturas qu'an conformat l'istòria d'Azerbaitjan: lo blau representa los pòbles turcotàrtars, lo roge i es pels seldjokidas e los otomans e lo verd per l'islam. De mai de mai, lo jaune (o aur) simboliza lo khanat del Òrda d'Aur.

A la bandièra apareis tanben, dins la franja centrala, en mai d'una mièja luna, una estela d'uèch puntas blancas coma la que figura a l'escut. Aquela estela es coneguda en arabi amb lo nom de Rub el-Hizb (qu'a un quite simbòl en Unicode, ۞) e al mièg s'i representa lo monograma arab de Allà en forma de fuòc. Las uèch puntas de l'estela, e los uèch pichons discs daurats que i a entre punta e punta dins la franja blava del cercle, fan referéncia als grands grops etnolingüístics turcs.

Escuts anteriors[modificar | Modificar lo còdi]

  • La Republica Socialista Sovietica d'Azerbaitjan (1936-1991) adoptèt un escut circular amassa amb los senhals comunistas de la fauç e martèl, l'estela roja de cinc puntas e un sol ixent. Dejós lo emblema i aviá una branca de casse e un cabelh de blat, simbòls de la riquesa forestala e agricòla del territòri, tanben presents a l'escut actual. L'escut de la republica sovietica azerbaitjanes compreniá tanben simbòls de la riquesa del país coma lo coton e, de manièra destacada, una tor de extracció de petròli. Aquel escut foguèt substituit per l'actual ras de l'independéncia de la republica.

Galeria d'escuts anteriors[modificar | Modificar lo còdi]

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Suls autres projèctes Wikimèdia :