Ebenistariá

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.


Venètz de demandar una traduccion de Ebenistariá.

Creatz (exemple detalhat) la sospagina qu'assegurarà lo seguiment del processús de traduccion en clicant sus Projècte:Traduccion/Ebenistariá.

ebenistariá o ebenariá es una especialitat del trabalh de la fusta que per mejan de tecnicas coma placatge o marquetariá, fabrica de mòbles de fustas finas, especialament en ebèn, que li dona lo nom.

Los dos modèls tradicionals pus comuns d'ebenistariá son lo chinés e l'europèu. Los chineses en particular an desvelopat cents de tipus de juntes i els seus mòbles sovint es mantenen agafats sense cola, ni claus. Hi ha diferents tipus d'ebenisteria per diferents estructures, per exemple la usada per construir una casa és diferent de la usada en joguines, encara que hi ha elements que coincideixen de forma parcial.

Les eines típiques d'aquest ofici són principalament de tall, llaurat, tornejat, poliment, armada, tals com xerracs, serres de bastidor, garlopes i ribots, entre d'altres.

Els productes característics cobreixen tota la gamma de la mobleria fina com són les calaixeres, prestatges, passamans d'escales, biblioteques i altres.

Als trabalhadors d'aquesta especialitat se'ls anomena ebenistas.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Coma amb la pèira, fang, i parts d'animals, la fusta va ser un dels primers materials treballats pels òmes primitius. El desenvolupament d'una civilizacion sol anar lligat a l'augment del gra de destresa dins lo trabalh dels materials.

Dues civilitzacions antigues hàbils en l'ús de la fusta van ser els egipcians i els chineses. Lo trabalh de la fusta és descrit en molts de dibuixos de l'antic Egipte. També hi ha còpies del treball dels antics egipcis, com cadires, que encara existeixen. El metall usat pels egipcis era probablement el bronze, o el coure, perquè l'acièr encara no s'havia inventat.

El progenitor dels treballs de fusta a China és considerat Lu Ban i la seva esposa, la senyora Yun. Es diu que Lu Ban va dur la garlopa i altres instruments a China. Els seus ensenyaments estan continguts en el Lu Ban Jing (manuscrit de Lu Ban), encara que probablement va ser escrit 1500 anys abans la seva vida. Aquest llibre descriu com es construeixen diferents objectes. Tanben conté instruccions molt extenses sobre el Feng Shui. Gairebé no esmenta res de la complicada ebenistariá chinesa sense cola ni claus per la qual els mobles chineses són tan famosos.