Dordonha (aiga)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Dordonha (riu))
Dordonha
Dordonha en Perigòrd

Caracteristicas
Longor 490 km
Bacin ?
Bacin collector Dordonha
Debit mejan 285 m3⋅s-1 (Brageirac)
Riu
S'escampa dins l'Ocean atlantic
Geografia
Païses traversats  Occitània, Bandièra de França França

Dordonha es una aiga d'Occitània, dins lo Massís Central e lo Bacin Aquitan. Nais en Auvèrnhe, passa en Lemosin, en Carcin, en Peiregòrd e se geta dins l'estuari de Gironda.

La val de Dordonha es classada País d'Art e d'Istòria.

Ribièra o flume ?[modificar | Modificar lo còdi]

Dordonha se jonh a Garona per formar l'estuari de Gironda. Per aquò, es qualificada de ribièra dins mai d'un diccionari e mai d'una enciclopedia, tanben per lo Service d'Administration Nationale des Données et Référentiels sur l'Eau (SANDRE). Pasmens, de mai en mai d'organismes regionals, per exemple lo Comitat de Bacin Ador-Garona o bentot l'Etabliment public territorial del bacin de Dordonha (EPIDOR) la qualifican de flume, que consideran que Gironda es un estuari comun a Garona e Dordonha. Se la causida impòrta gaire per l'apelacion del riu, implica tot parièr una ierarquizacion diferenta del o dels bacins aigapendents. Mas en considerant coma ribièras/rius los pichons cors d'aiga, e coma flumes los pus importants, Dordonha es de segur un flume, e n'es aital per una bona partida de sos afluents.

Etimologia[modificar | Modificar lo còdi]

A l'encontrari de çò que se ditz o legís de còps, lo nom de Dordonha a pas per origina l'assemblatge dels rius nomenats Dòr e Donha, mas son lo dos recs o torrents qu'an la font au Puèi de la Crotz (Dòr 1 680 mètres d'altitud, e Donha a 1 640 mètres) que se rejonhon a 1 370 mètres d'altitud per donar naissença a Dordonha[1]

Son nom latin era Durānius, citat per Sidòni Apollinar, e veniá de la rasiga preceltica dur- (coma Durença, Drona,...). Pro lèu, lo nom subissèt una dobla sufixacion en -onna (aquel sufixe se tòrna trobar dins Garona, Drona, Lisona...), que donèt dur-on-onia. Trobam aital Dorononia fluvius (Gregòri de Tors, sègle VI), Dornonia (sègle VIII), per acabar per l'occitan Dordonha.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Cascada de Dòr.


Dordonha nais sus las pendas del Puèi de Sant Circ (1 885 m, Puèi de Doma), de l'union de dos torrents : la Dòr e la Donha.

S'acaba dins l'estuari de Gironda al bèc d'Ambés (Gironda), estuari comun amb Garona.

Idrografia[modificar | Modificar lo còdi]

Son debit de 400 m3/s al bocal pòt venir 5500 m3/s en temps de creguda. Dordonha es de navegar mas a l'aval de Liborna.

Percors[modificar | Modificar lo còdi]

Departaments e localitats asaigadas :

Afluents principals[modificar | Modificar lo còdi]

Dordonha en Perigòrd

D'amont en aval:

N.B. : (D) = afluent riba drecha ; (E) = afluent riba esquèrra

Activitats toristicas[modificar | Modificar lo còdi]

Dordonha en Brageirac


Dordonha vista de Doma, en Senac e Sent Julian
  1. Carte IGN 2432 ET al 1/25 000.