Burre de l'Aut Urgèl e la Cerdanha

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Lo Burre del Naut Urgèl e la Cerdanha (Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya en catalan) es un burre elaborat a la Seu d'Urgèl en Aut Urgèl, Catalonha. Lo burre es produsit a la Cooperativa Lletera del Cadí, coma çò Formatge de l'Aut Urgèl e la Cerdanha, a comptar de lach de vaca exclusivament de raça frisona. La totalitat de la produccion es produsida dins la fabrica situada al centre la Seu d'Urgèl e la lach proven de granjas cerdanes e urgellenques.

La produccion comerciala comencèt en 1915 quand se formèt la Cooperativa del Cadí. Lo temps de maduracion de la nata, amassa amb l'alimentacion de las vacas e lo clima de la region dona a aquel burre la sieuna odor e sabor caracteristicas

Origina e identificacion[modificar | Modificar lo còdi]

L'elaboracion de formatges e burre es estada una activitat tradicionala catalana pendent fòrça sègles, mai que mai enrasigada dins las vals pirenencas. Dins lo cas de l'Aut Urgèl, la desaparicion de la vinha dels Pirenèus propicièt l'evolucion de l'agricultura e de l'elevatge ligats a l'industria làctia, en lo marc que se'n desvolopèron tant aquel produch coma lo Formatge de l'Aut Urgèl e la Cerdanha.

Lo Burre de l'Aut Urgèl e la Cerdanha gaudís d'una Denominacion d'Origina Protegida (DOP), que causa l'elaboracion se tròba per el somesa al reglament de la denominacion. Aquel reglament prevei l'identificacion del produch amb las informacions qu'exigís la legislacion en vigor, es a dire, lo nom del produch "Burre de l'Aut Urgèl e la Cerdanha. Denominacion d'Origina Protegida" e lo logotipe de la denominacion, en mai del logotipe europèu de las DOP.

A l'ora d'ara aquel burre contunha d'èsser lo burre de Catalonha de màger produccion, prestigi e consomacion. A conservat, dempuèi lo començament de la siá produccion fins ara, las siás caracteristicas diferencialas de qualitat potenciada per l'entratge dels melhoraments tecnologics dins lo procès d'elaboracion.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]