Vejatz lo contengut

Benjamin Vautier

Aquest article es redigit en niçard.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Ben Vautier)

Ben Vautier

Benjamin Vautier, mai conegut sota lo sobrenom de Ben, es un artista niçard nascut en 1935 a Nàpols (Itàlia) e mòrt lo 5 de junh de 2024. Seis obras mai conegudas son lei escrichs de pintura blanca sus fond negre. Foguet politicament influençat per Francés Fontan e de fach defend leis ideias etnistas, la lenga e la cultura occitana.

Biografia[modificar | Modificar lo còdi]

Benjamin Vautier es nascut lo 18 de julhet de 1935, a Nàpols (Itàlia), de maire irlandesa e occitana, e de paire soís francofòn. Es lo rèirepichòt-filh del pintre Marc Louis Benjamin Vautier. Viu las cinc primièras annadas de sa vida a Nàpols.

Après la declaracion de la Segonda Guèrra Mondiala, en 1939, Ben e sa maire multiplican los viatges: Soïssa, Turquia, Egipte, Itàlia, per s'installar enfin a Niça en 1949. Estúdia a l'escòla del Pargue Imperial e a la pension del collègi Stanislas. Sa maire li tròba un trabalh de gafet a la librariá Le Nain blau, puèi li crompa una librariá-papetariá. A la fin de las annadas 1950, la vend per obrir una botigueta, carrièra Tonduti de l'Escarea, dont transforma la façana en amolonant quantitat d'objèctes e dins la quala vend de disques de segonda man.

Lèu, sa botiga ven un luòc de rescontres e de mòstras ont se retròban los principals membres de çò que vendrà l'Escòla de Niça: Cesar, Arman, Martial Raysse e plan d'autres. De nombroses tèmas son discutits: filosofia, teologia e economia. Pròche d'Yves Klein e sedusit pel realisme novèl, Ben es convencut que « l'art deu èsser novèl e portar un tust. »

En 1955, pivelat per la banana, realiza una seria de dessenhs que marca lo començament de sas recèrcas graficas. En 1959, comença sos « esculturas vivas » : signa de gents dins la carrièra, sos amics, e sa quita familha.

Ligam extèrne[modificar | Modificar lo còdi]